Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Najveća plaća u 2016. godini ostvarena je u Sarajevu i iznosi 224.134 KM

Dok je prosječna plaća u FBiH oko 860 KM, i ako se zna da je stopa nezaposlenosti izuzetno visoka, za pojedince izgleda nema krize, sudeći prema prijavljenom iznosu mjesečne plaće.

Prema evidencijama koje vodi Porezna uprava Federacije BiH, najveća plaća u 2016. godini isplaćena je u decembru u iznosu od 224.134,16 KM i to u djelatnosti novčarsko posredovanje.

Navedena djelatnost uključuje prikupljanje depozita i/ili bliskih supstituta depozita te odobravanje kreditnih ili zajmovnih sredstava, kao i djelatnosti poštanskih žirobanaka i poštanskih štedionica, odobravanje stambenih kredita od specijaliziranih depozitnih institucija, djelatnosti obrade novčanih naloga.

Navedena plaća isplaćena je u Kantonu Sarajevo.Iz porezne uprave FBiH nisu nam mogli reći da li je u ovaj iznos uključen i neki dodatni prihod, poput naplate dividende, uz napomenu da je sve zavedeno pod naplatu dohotka, odnosno plaće.

Ovaj podatak dodatno potvrđuje da se u bh. društvu stvara sve veći jaz između bogatih i siromašnih. Najveće prosječne plaće bilježe se u bankarskom sektoru i kroz menadžerske pozicije, dok su najmanje plaće u proizvodnom, realnom sektoru.

Treba istaći da veliki broj građana ima i plaću ispod prosjeka ne uzimajući u obzir koliko je redovna.

Paralelno s tim iz Vlade FBiH dolaze informacije o konstantnom porastu broja zaposlenih, i to 33.527 novozaposlenih uz rast BDP-a.

Izvor: klix.ba

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više