Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Putin dao zeleno svjetlo: Rusija izdaje prvu kriptovalutu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin dao je zeleno svjetlo za izdavanje vlastite verzije kriptovalute koja će se zvati KriptoRublja. Dogovorio je ovo na sastanku s ministrom komunikacija Nikolajem Nikiforovom iza zatvorenih vrata.

Digitalnu valutu će u potpunosti nadzirati vlada i neće biti dozvoljeno “rudarenje”.

“Pokrećemo KriptoRublju iz jednostavnog razloga: ako mi to ne uradimo, učinit će naši susjedi iz Euroazijske ekonomske zajednice za dva mjeseca”, rekao je Nikiforov.

Sve finansijske operacije koje budu uključivale ovu kriptovalutu bit će oporezovane. Porez će se primjenjivati i na bilo koju dobit koju će vlasnik kriptovalute imati kroz razliku između kupovne i prodajne cijene.

ČITAJ VIŠE: Ovaj ekonomist je godinama unaprijed predvidio nastanak Bitcoina

“Kada kupujete ili prodajete KriptoRublju naplatit će se 13 posto poreza. Ako vlasnik iz nekog razloga ne može objasniti porijeklo kriptovalute koju ima, a želi j pretvoriti u rublje, bit će mu uzeto 13 posto od ukupne sume”, rekao je ministar.

Nacionalna digitalna valuta bit će prebačena na međunarodno tržište jer su istakli kako nema svrhe da valuta cirkuliše samo unutar zemlje.

“Ovo ne smije biti privatna valuta, već ona koju izdaje država, kontrolira država i omogućava cirkulisanje digitalnog novca u svijetlu digitalne ekonomije”, rekao je zamjenik ministra ekonomskog razvoja Oleg Fomičev.

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više