Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Vijeće EU stavilo BiH na listu zemalja podložnih poreznim prevarama

Vijeće Evropske unije sastavilo je listu zemalja s nekooperativnim jurisdikcijama u pogledu oporezivanja, a svrha liste je nastojanje sprečavanja poreznih prevara i utaje poreza. Bosna i Hercegovina se, zajedno sa susjednim zemljama, našla na sivoj listi zemalja koje treba da ispune određene uvjete kako bi u pogledu oporezivanja postale efikasnije.

Vijeće Evropske unije je na popisu radilo zajedno s Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a Bosna i Hercegovina se našla na sivoj listi. U dokumentu se spominje tri puta, uz ostalo i među zemljama koje treba da postanu članice Globalnog foruma do 2019. godine.

U pogledu potencijalnih članica Globalnog foruma, Bosna i Hercegovina se našla na listi zajedno sa susjednom Srbijom i Crnom Grom, ali i sa zemljama kao što su Turska, Vijetnam i druge.

Osim toga, Bosna i Hercegovina se našla na listi među zemljama koje su posvećene potpisivanju i ratifikaciji MAC-a, ili sporazumnom umrežavanju sa svim članicama Evropske unije do 2019. godine.

ČITAJ VIŠE: Sarajevo je sinoć bilo najzagađeniji grad u Evropi, Tuzla pri vrhu liste

Na istoj listi se nalaze susjedne Crna Gora, Srbija, Makedonija, ali i Turska, Jamajka, Peru, Tajland, Maroko, Vijetnam, Armenija i Jordan.

Bosna i Hercegovina se također spominje među jurisdikcijama koje su se obavezale da postanu članice Okvirne inkluzije ili implementiranja minimalnih standarda BEPS-a do 2019. godine.

Na istoj listi se nalaze susjedne Crna Gora, Srbija, Makedonija, Albanija, ali i Fidži, Maroko, Armenija, Maldivi, Jordan i druge zemlje.

Izvor: klix.ba

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više