Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

POSKUPLJENJE GORIVA: Za poljoprivrednike ćemo se boriti u parlamentu

Vijeće ministara danas je podržalo Nacrt zakona o izmjenama Zakona o akcizama, što podrazumijeva povećanje akciza na gorivo za dodatnih 15 feninga.

Savez za promjene nije podržao predložene izmjene zakona, a Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Klix.ba je kazao da će svoje zahtjeve pokušati ostvariti kroz parlamentarnu proceduru.

Povećanje akciza na gorivo jedan je od ključnih zahtjeva MMF-a za drugu tranšu kredita koji očekuje naša zemlja za nastavak reformi i popunjavanje budžetskih rupa.

Ipak, ministri Saveza za promjene u Vijeću ministara BiH Mirko Šarović i Igor Crnadak nisu podržali povećanje akciza, zahtijevajući da se u sklopu izmjena navedenog zakona vodi računa o, kako kažu, najosjetljivijoj kategoriji, odnosno o poljoprivrednim proizvođačima koji bi uz primjenu adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te povećanju akciza na gorivo trebali snositi najveći teret.

“Ministar Crnadak i ja smo glasali protiv, iako podržavamo razvoj infrastrukture i reformski put BiH, ali smo naglašavali više puta da se kroz ovaj namet od 15 feninga osigura minimalan nivo zaštite za one koji će biti najugroženiji, a to su poljoprivrednici. Bez posebnog plana oni će doći u tešku situaciju. Mi smo u više navrata tražili da se uvede kategorija plavog dizela ili da se od 15 feninga odvoje 3 ili 4 feninga te da se taj novac odvoji u budžete entiteta i da poljoprivrednicima kako bi se ublažile posljedice adaptiranog SSP-a”, kazao je Šarović.

On je ipak za Klix.ba potvrdio da će pokušati kroz parlamentarnu proceduru utjecati na izmjene zakona o akcizama.

“Ukoliko bude volje pokušat ćemo kroz parlamentarnu proceduru utjecati da se naši zahtjevi ispune”, poručio je Šarović.

Zakon o akcizama bi u oba doma državnog parlamenta trebalo da bude razmatran po hitnoj proceduri.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više