Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Cigarete u BiH više neće poskupljivati!?

Rast cijena cigareta u BiH trebalo bi da bude zaustavljen na tri godine, prvenstveno kako bi se stabilizovali prihodi od akciza i stanje na tržištu duhanskih prerađevina.

Vijeće ministara BiH nedavno je, naime, utvrdio prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama kojim se praktično predviđa uvođenje ovog moratorijuma, ako i Parlamentarna skupština BiH usvoji takav prijedlog. Kada bi se to moglo razmatrati, međutim, za sada nije poznato, iako je najavljeno da će prijedlog poslanicima biti upućen po skraćenoj proceduri.

Kako su naveli iz Vijeća ministara, predloženim dopunama zakona specifična akciza na cigarete u 2019. godini, te 2020. i 2021. utvrđuje se u iznosu od 75 KM na 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakovanje od 20 cigareta, čime se uvodi moratorijum na daljnje povećanje akciza na cigarete, piše Euroblic, a prenosi portal Srpskainfo.

U tekućoj godini očekuje se povećanje prihoda za 37,3 miliona KM, u 2019. za 39,4 miliona KM, a u 2020. godini za 41,6 miliona KM” – navode iz Vijeća ministara.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje imaće obavezu da do 31. marta 2021. analizira efekte moratorijuma na povećanje specifične akcize na cigarete.

Kako su obrazložili, ovaj prijedlog donijeli su radi stabilizacije naplate prihoda od akciza na duvanske prerađevine, stabilizacije tržišta cigareta u BiH i sprečavanja daljnjeg podrivanja ekonomskog prostora.

Time bi se, praktično, na pauzu stavilo usklađivanje akciza u ovoj oblasti sa akcizama u EU, što se u BiH radilo jednom godišnje od 2009. godine. S obzirom na to da odluka o izmjeni Zakona, odnosno o uvođenju moratorijuma nije donesena ranije u toku godine, iako je to predlagano, u BiH je u oktobru usvojena nova odluka o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje za 2019. godinu. Na osnovu te odluke, specifična akciza na cigarete za 2019. treba da iznosi 1,60 KM po kutiji cigareta umjesto dosadašnjih 1,50 KM, a to je dovelo i do rasta cijena cigareta i od početka 2019. godine.

Od Nove godine očekuju nas nove cijene cigareta koje će biti 20 do 40 feninga skuplje, u zavisnosti od proizvođača i distributera. Što se tiče moratorijuma, on je usvojen u smislu odluke Upravnog odbora UIO BiH, koji je usvojio izmjene zakona, dostavio ga Savjetu ministara i on ih usvojio i poslao u Parlamentarnu skupštinu BiH. Onog momenta kada budu usvojene te izmjene i dopune Zakona o akcizama, u smislu uvođenja trogodišnjeg moratorijuma na dizanje akcize na duvan i duvanske proizvode, tada će to i stupiti na snagu. Do tada imamo ovakvu situaciju” – kaže portparol UIO BiH Ratko Kovačević, dodajući da to znači da potrošače u BiH očekuje uobičajeno dizanje cijena cigareta, kao i svake godine.

Nije smanjen broj pušača

Konstantan rast akciznog opterećenja duvana i cigareta u BiH u prethodnih desetak godina doveo je, s jedne strane, do eksplozije naplaćenih prihoda od akciza, a sa druge strane do brzog rasta maloprodajnih cijena.

To je, međutim, dovelo i do urušavanja tržišta cigareta, jačanja crnog tržišta, a time i gubitka prihoda od akciza i PDV-a, te problema za duvansku industriju.

Istovremeno, nije smanjen broj pušača, tvrdi se u Analizi uticaja akcizne politike na trendove na tržištu duvanskih prerađevina koja je urađena u BiH.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više