Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Cijene goriva lete u nebo, padaju neslavni rekordi: Do kada šutimo?

Cijene goriva na benzinskim pumpama širom bh. entiteta Republika Srpska konstantno rastu, a prema najavama naftaša, vozači u narednih deset dana mogu da očekuju dodatni skok od oko pet feninga po litru.

Razlog novog poskupljenja je, kažu naftaši, rast nabavnih, odnosno rafinerijskih cijena nafte i naftnih derivata.

Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Dragan Trišić istaknuo je da se na benzinskim pumpama u RS-u litar benzina 95 trenutno kreće od 1,89 do 1,90 maraka, dok je za dizel potrebno izdvojiti između 1,89 i 1,96 KM.

I u manjem entitetu će se cijene uskoro približiti onima u Federaciji BiH, gdje danas gorivo košta iznad dvije marke po litru, a na pojedinim pumpama dostiže i do 2,11 KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u februaru ove godine uvezeni su nafta i naftni derivati u vrijednosti od 87 miliona KM. Prosječna cijena po kojoj je uvezen bezolovni benzin u prošlom mjesecu iznosila je 0,70 KM po litru, a dizel 0,71 KM.

Prema Zakonu o akcizama u BiH, za dizel gorivo i petrolej se plaća 0,30 KM po litru, za bezolovni benzin 0,35 KM, a za motorni benzin 0,40 KM. Osim akciza, u cijenu litra derivata nafte ulaze i dvije putarine, odnosno 0,15 KM po litru derivata za održavanje puteva i 0,25 KM po litru derivata za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više