Fresh Press portal
Business Ekonomija

CNN: Tri najveće evropske ekonomije su u recesiji, a najgore tek dolazi

Njemačka privreda potonula je zbog pandemije koronavirusa u recesiju, zabilježivši u prvom tromjesečju najveći pad aktivnosti od finansijske krize, a ministarstvo finansija upozorava da će podaci za drugo tromjesečje biti još lošiji.

Sezonski i kalendarski prilagođeni njemački BDP pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca 2,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Državni zavod za statistiku priopćio je da je potrošnja kućanstava naglo pala. Smanjilo se ulaganje u mašine i opremu, dok su i uvoz i izvoz “zabilježili snažan pad”.

Njemačka se pridružila Francuskoj i Italiji

To znači da se Njemačka pridružila Italiji i Francuskoj i da je tehnički u recesiji koju neki ekonomisti definiraju kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti. Francuski BDP se u prvom kvartalu smanjio za 5,8%, a italijanski za 4,7%.

Ipak, najgore tek dolazi, piše CNN. Jack Allen-Reynolds iz savjetodavnog tijela Capital Economics smatra da njemački BDP u drugom tromjesečju može pasti i za 10%.

“Mjere se počinju postepeno ublažavati. No, oporavak Njemačke otežat će problemi nastali drugdje u Evropi”, rekao je.

Ponovno otvaranje tvornica neće spasiti ekonomiju

Proizvodnja u kineskim tvornicama u porastu je prvi put otkad je počela pandemija. To je dobra vijest, ali to ne znači da će se drugo najveću privredu na svijetu uskoro vratiti u svoju punu snagu.

Podsjetimo, kineska ekonomija smanjila se za 6,8% u prvom kvartalu u odnosu na godinu ranije te se potrošači sve teže odlučuju na potrošnju. Registrirana stopa nezaposlenosti iznosila je u aprilu šest posto i bila nešto viša nego u prethodnom mjesecu. Izazovi u uslužnom sektoru i dalje su veliki, posebno u maloprodaji, kao što pokazuje i pad prometa u aprilu za 7,5 posto.

To znači da će proći više mjeseci prije nego što se privreda zemalja koje je pogodila pandemija zaista počnu oporavljati.

Teško razdoblje za SAD

Više od 36 miliona Amerikanaca izgubilo je posao od sredine marta, odnosno od početka pandemije na tom području, što je mnoga kućanstva dovelo u finansijski nezavidnu situaciju.

Treba napomenuti da pandemija koronavirusa još traje. Mnogi potrošači još nisu spremni riskirati i napustiti svoje domove kako bi posjetili restorane ili trgovačke centre.

Američke vlasti saopćile su jučer da je koronakriza najviše pogodila najsiromašnije građane. Posao je izgubilo gotovo 40% onih Amerikanca koji zarađuju ispod 40.000 dolara godišnje.

Povezani članci

Njemačka potonula u recesiju

E.H

Recesija u Njemačkoj velika opasnost za istok Europe

E.H

Nimalo lijepe vijesti: Svima onima koji su sada u kreditima, kamatna stopa će porasti

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više