Fresh Press portal
Business Ekonomija

“Dragan Mektić je prevario domaće privrednike, očekujemo ostavku”

“Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić grubo je izigrao dogovor koji je postignut sa predstavnicima Privredne komore Federacije BiH te BH Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme, a u vezi sa spornim Pravilnikom o policijskoj uniformi BiH.

Stoga ovim putem javno pozivamo ministra Mektića da podnese ostavku, a očekujemo od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da osigura poštivanje dogovora koji je postignut ili da osigura da sporni Pravilnik bude stavljen van snage, jer diskriminira domaće proizvođače i ugrožava stotine radnih mjesta.

Podsjećamo javnost da je sastanak održan 20. juna u kabinetu ministra Mektića i da su tada usaglašena tri zaključka, koja su u formi zapisnika na potpis dostavljena ministru još 21. juna. Unatoč višestrukim zahtjevima da se zaključci potpišu, ministar to ni do danas nije uradio.

Tada je dogovoreno da će prilikom objave Javne nabavke policijskih uniformi u tenderskoj dokumentaciji, pri tehničkoj specifikaciji kvaliteta biti navedena klauzula „ili ekvivalent kvalitetu“, što je trebalo garantirati priliku i domaćim proizvođačima da mogu učestvovati u javnim nabavkama.

Također, kao drugi zaključak dogovoreno je da će predmet postupka javne nabavke za svaki dio uniforme biti podijeljen u zaseban LOT. Ujedno, dogovoreno je i da će svi potpisani aktivni Okvirni sporazumi sa policijskim agencijama na nivou BiH koje imaju domaće kompanije, biti realizirani u skladu sa dinamikom i odredbama iz Okvirnih sporazuma.

Nakon što je prošlo više od 15 dana, tokom kojih ministar nije potpisao zaključke koje je sam usaglasio sa predstavnicima domaćih proizvođača, cijenimo da on više nema nikakav kredbilitet nastaviti obavljati svoju poziciju, jer je grubo prevario domaće privrednike i njihove radnike, od čijih poreza prima svoju ministarsku platu.

Stoga očekujemo i pozivamo Vijeće ministara BiH da ukine diskriminaciju domaće privrede, koju je ministar Mektić očito uveo svjesno, te da osigura zakonito postupanje prilikom nabavke policijskih uniformi i druge opreme, stoji u saopštenju BH Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme, piše “Fokus”.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

SB ima dokaze?! Dragan Mektić, napušta SDS i prelazi u redove DF-a

E.H

Mektić se ne vidi u hoštaplerskom društvu: “Neću zajedno s tajkunima i lopovima”

E.H

Mektić: Za dva dana digla se lopovsko- tajkunska kamarila… Ne vidim sebe u tom hohštaplerskom društvu…

A.R

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više