Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Država kao pijaca: Arapi kupuju zemljišta po Bosni, a Rusi u istočnoj Hercegovini

Dok Arapi masovno kupuju zemljišta diljem Bosne i grade turistička i stambena naselja, državljani Rusije svoj novac investiraju kupujući zemljišta i nekretnine u istočnoj Hercegovini, piše Večernji list BiH

Vaso Milić, vlasnik agencije za nekretnine Tviko iz Trebinja, kazao je za pomenuti list kako su prije osam godina Rusi izrazili zanimanje za kupovinu zemljišta u Republici Srpskoj na području Trebinja. Prema njegovim riječima, Rusi su se zanimali za kupnju zemljišta još dok nije postojao sporazum između BiH i Rusije o kupnji nekretnina. Tada su otvarali poduzeća, a potom kupovali nekretnine. Na prostoru istočne Hercegovine svaki dan je sve više Rusa koji žele kupiti zemlju, dosta onih koji su to već učinili je radilo u Crnoj Gori pa su svoj kapital preseljavali u BiH.

“Rusi su najviše nekretnina kupili na području Trebinja, na Bilećkom jezeru i na dijelu prema Ivanici.

Domaće stanovništvo prodaje svoje zemljište ponajviše zbog toga što su cijene dobre. Sada su cijene zemljišta na periferiji kao da su u središtu grada”, kazao je Milić.

Rusi obično kupuju parcele od 2000 do 3000 m2 i plaćaju 100 KM po m2.

“Obično je stanovništvo to zemljište prodavalo po cijeni od 5 do 6 KM. Iznosi koje Rusi nude su nenormalni za naš standard, ne samo za BiH nego i za zemlje okruženja”, naglašava Milić.

Prema Milićevim riječima, Rusi kupuju nekretnine kako bi uživali. Tu je blizu Herceg Novi, hrana je jeftina, klima ugodna. Jedan od razloga je i to što je Trebinje grad sunca, godišnje je ovdje 300 sunčanih dana.

“Oko Bilećkog jezera je već prodano više od 50 lokacija, izgrađeni su objekti gdje Rusi već uživaju. Otvaraju se i hoteli, Rusi vole ribu, jezera, plivači su i odgovara im sunce u martu i aprilu”, istaknuo je ovaj agent za nekretnine.

Dok Rusi preferiraju Hercegovinu, Arapi se više drže glavnog bh. grada. Odnedavno su zanimanje pokazali i za poznato sarajevsko izletište Barice. Prije 15 godina na Baricama je dunum zemljišta bio 1000 KM, prije nekoliko godina 10.000 KM, a sada je cijena dunuma na lokacijama oko Sarajeva atraktivnim Arapima dosegla cijenu od 35.000 maraka.

Zbog astronomski visokih ponuda stranaca, zemljište u pojedinim dijelovima BiH postaje sve manje dostupno za domaće stanovnike manje kupovne moći koji bi željeli kupiti nekretninu. Otvaranje firme trenutano je jedini način na koji državljani arapskih zemlja mogu kupiti nekretninu u Bosni i Hercegovini, zbog čega otvaraju fiktivne kako bi se domogli željenih nekretnine.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više