Fresh Press portal
Business Ekonomija

Evo šta olakšice za rad u Njemačkoj predstavljaju za bh. državljane

Mehmed Smajić, novinar Deutsche Wellea, objasnio je nedavno za N1 šta donosi njemački Zakon o useljavanju radnika iz trećih zemalja koji je usvojila Vlada.

Između ostalog, Smajić je istakao da će Zakon omogućiti da radnik iz zemlje koja nije članica Evropske unije boravi šest mjeseci u Njemačkoj u namjeri da pronađe zaposlenje.

“Novi Zakon predviđa niz olakšica. Pojednostavljena je procedura za građane iz trećih zemalja – onih koje nisu članice Evropske unije. Novim Zakonom pri zapošljavanju prednost neće imati više Nijemci i drugi državljani Evropske unije. Kvalificiranima će biti smatrani radnici i s nižom stručnom spremom. Bit će moguće doći u Njemačku i prije pronalaska posla. Dakle, bit će moguće boraviti u Njemačkoj šest mjeseci u namjeri da pronađete posao, ali bez pomoći države. Naravno, zahtjevat će se odlično poznavanje njemačkog jezika”, objasnio je Smajić.

Kao razlog zbog kojeg je njemačka Vlada donijela ovakav Zakon, Smajić je istaknuo to što ovoj državi nedostaje milion i 200.000 radnika. Njegovatelji, medicinari, zanatlije i vozači su najtraženiji na tržištu rada Njemačke, naglasio je Smajić i dodao kako mnogi već sjede na spakovanim koferima da dođu u Njemačku.

Prema njegovim riječima, mnogi građani jugoistočne Evrope priželjukuju da rade u Njemačkoj zbog uvjeta rada.

Ovim zakonom će biti omogućeno i to da radnici iz zemalja koje nisu iz država Evropske unije steknu pravo na boravišnu dozvolu, a i kasnije da migriraju njihove porodice u ovu državu.

Podsjetio je da ako njemački zakonodavac usvoji ovaj Zakon, na snagu bi trebao stupiti 2020. godine.

Smajić je upozorio na to da Kosovo ima najmanju koncentraciju liječnika u Evropi, dok je u Bosni i Hercegovini dramatično opao broj građevinskih radnika zbog čega kasni izgradnja objekata.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Djevojka iz Sudana uspjela u BiH – Od StartUp ideje do vlastite kompanije

E.H

Njemačka traži njegovatelje na Kosovu

A.R

U susret prvoj Paradi ponosa u BiH: “Moja seksualnost je normalna”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više