Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Funta naglo “propala”, nekoliko minuta bila izjednačena sa eurom

Britanska funta pala je u petak ujutro na privremeni rekordno niski nivo zbog još uvijek nepoznatog uzroka u sistemu azijskih berzi.

Naime, britanska valuta izgubila je 10 posto vrijednosti, čime je jedna funta koštala 1,13 američkih dolara ili gotovo jednako kao 1 euro. Događaj je izazvao malu paniku među trgovcima koji su pokušali registrovati mogući uzrok, ali zasad bezuspješno.

Iako se najvjerovatnije radi o ljudskom faktoru ili grešci u sistemu, britanska funta se ubrzo oporavila i sada košta 1,24 američkih dolara. S druge strane, iako je pad bio privremen, pojedini stručnjaci upozoravaju da slučaj pokazuje koliko zapravo moćne valute mogu izgubiti na vrijednosti.

“Ovo je još veće kretanje nego ono koje se desilo netom nakon Brexita. Ovdje nismo imali nikakvih ponuda niti bilo kakvih ulaganja”, rečeno je iz ispostave Evropske banke u Tokiju.

Mnogi su nagli pad poistovjetili sa politikom Evropske unije čiji su predstavnici, uključujući Francoisa Hollandea, poručili kako Ujedinjeno Kraljevstvo mora “patiti” u procesu izlaska iz EU kako bi Evropa ostala snažna.

Od kada su objavljeni rezultati referenduma o izlasku iz EU, britanska funta je izgubila 13 posto svoje vrijednosti.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više