Fresh Press portal
Business Ekonomija

Hoće li u Federaciji BiH biti zabranjen rad nedjeljom?

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić u parlamentarnu proceduru uputio je inicijativu za izmjene Zakona o radu Federacije BiH, sa akcentom da se u određenim oblastima zabrani rad nedjeljom.

Poslodavci inicijativu smatraju nepotrebnom i kažu da postojeći zakon o radu tretira slobodne dane.

Predloženim izmjenama Zakona o radu radnici u određenim djelatnostima, primarno u trgovini, ne bi radili nedjeljom, odnosno imali bi obavezan odmor od 36 časova tokom seddmice umjesto dosadašnjih 24, izvijestila je Federalna televizija.

Radnici u trgovinama po sadašnjem zakonu praktično moru raditi po 320 dana u godini“, kazao je šredlagač zastupnik Čengić.

Stav poslodavaca je da nema potrebe za ovbakvim inicijativama jer kažu da Zakon o radu tretira rad i slobodne dane.

Jako puno naših firmi ima potrebu za radnom nedjeljom i mislim da bi jedna takva inicijativa ugrozila njihovo poslovanje“, kaže poslodavac Suhad Ećo.

U Udruženju poslodavaca BiH kažu da nemaju ništa protiv da ozbiljno razgovaraju o toj temi na bazi primjera dobre prakse zemalja koje to primjenjuju.

Koliko sam shvatio, inicijativa na podrazumijeva zabranu rada nedjeljom, jer takvo rješenje bi bilo protutustavno. Vjerovatno se radi o setu prijedloga i rješenja koja će ograničiti rad nedjeljom“, kaže Mladen Pandurević iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH navode da će podržati inicijativu i svim kapacitetima će učestvovati u njenoj realizaciji, te smatraju da ona neće negativno uticati na bh. ekonomiju, prenosi “Indikator.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Novi zakon, novi problemi: Bivši borci mlađi od 57 godina također žele dodatak, Tuzla prva na potezu

E.H

Srpski povratnici u FBiH žive bez struje, vode, puteva i zaposlenja

E.H

Dobre vijesti za zaposlene u institucijama BiH

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više