Fresh Press portal
Auto-Moto Business Ekonomija

Koliko košta gorivo u BiH u odnosu na zemlje regije i Evrope

Prije odlaska u inostranstvo motorizirani bi se turisti trebali prethodno informirati o cijenama goriva u odgovarajućim zemljama odmora ili tranzita.

Evo zgodne tablice usporedbe cijena litre goriva benzina 95 i 98 te dizela, a koju mjesečno pedantno ažurira Švicarski autoklub ili TCS (Touring Club Schweiz/Suisse/Svizzera). U tablici, koja je ažurirana podacima na dan 15. oktobra 2020., možemo usporediti ukupno 34 evropske zemlje, od toga 24 zemlje EU-a (bez podataka iz Rumunije, Malte i Kipra). Tu su još uz našu zemlju i: Andora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Velika Britanija, Norveška, Rusija, Švicarska i Ukrajina.

Radi se naravno o prosječnim cijenama na dan 15. oktobra 2020., ali treba reći da mogu postojati odstupanja od prosječnih cijena na pojedinim benzinskim stanicama.

Od zemalja EU-a, benzin 95 trenutno je najskuplji u Nizozemskoj (1,687 eura po litri), onaj oznake 98 najskuplji je u Italiji (1,800 eura po litri), a dizelsko gorivo u Švedskoj (1,338 eura po litri). S druge strane, najjeftinije je gorivo u 24 zemlje EU-a: benzin 95 u Bugarskoj (0,920 eura po litri), benzin 98 u Poljskoj (1,041 euro po litri), a dizel u Litvaniji (0,909 eura po litri).

Gorivo

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više