Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Koliko potrošačke korpe možete platiti sa prosječnom platom u BiH?

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec mart 2021. godine iznosi 2.106 KM i za 114 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec januar 2021. iznosila je 947 KM i za 46 KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 44,97 posto, naveli su iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije:

1. Prehrana – 44,6 posto

3. Higijena i održavanje zdravlja – 8,9 posto

4. Obrazovanje i kultura – 5,2 posto

5. Odjeća i obuća – 14,2 posto

6. Prijevoz – 6,6 posto

7. Održavanje domaćinstva – 5,7 posto

U kategoriji prehrane korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više