Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Miroslav Ilić iz Njemačke pokreće milionski biznis u Zavidovićima

Miroslav Ilić koji živi i radi u Njemačkoj planira da na napuštenoj zemlji u Vozući, u opštini Zavidovići, podigne farmu ovaca. U ovom poslu bi ga podržala tri investitora – Nijemac, Grk i Austrijanac, pišu beogradske Novosti, prenosi eKapija.

Prijedlog jednog od potencijalnih investitora – Grka, da se posveti uzgoju ovaca, Iliću je ispočetka zvučao šaljivo. Kasnije, kad je shvatio da sa tim poslom ne bi imao konkurenciju u BiH, oduševio se.

“Razvio sam biznis plan sa Haukeom Hoferom iz Njemačke, a za ulazak u taj posao i investiranje zainteresovani su i grčki i austrijski investitori. Prve godine planiramo da posao započnemo sa 3.000 grla na isto toliko hektara, a kasnije bi se taj broj postepeno povećavao do 15.000 grla” – rekao je Ilić.

Prema biznis planu, investicija je vrijedna više od 3 miliona eura kroz nabavku stoke, izgradnju obora i štala, kao i klanica.
Meso i drugi proizvodi životinja izvozili bi se u Njemačku, ali i druge zemlje EU, Tursku, Kinu i arapske zemlje.
Prve godine prihod od djelatnosti bio bi skroman i iznosio bi 400.000 eura, ali bi u drugoj bio višestruko veći i planiran je na 7,5 miliona eura. Osim izvoza mesa, planirana je i prodaja vune, drveta i ostalog.
Na pitanje Novosti koju korist bi imali Vozućani, koji bi ovoj firmi ustupili svoje zapušteno zemljište, Miroslav kaže da još ne izlaze sa tačnom cijenom zakupa, ali bi ona bila oko 5 KM po dunumu za parcele u državnom, a do 10 KM za parcele u privatnom vlasništvu.
Zakup je prema nacrtu memoranduma o razumijevanju predviđen na minimalni vremenski period od 20 godina.
Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više