Fresh Press portal
Business Ekonomija

Nakon tri godine pregovora! Euroazijska unija i Beograd dogovorili sporazum o slobodnoj trgovini

Prema izvješćima srbijanskih medija i službenoj stranici Euroazijske komisije, srbijansko izaslanstvo na čelu s ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem doputovalo je u utorak u Moskvu na pregovore.

Očekuje se da će Ljajić potpisati sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske ekonomske unije (EEU), piše beogradski dnevnik Večernje novosti.

U smislu trgovine i izvoza, srpski interes je usmjeren na poljoprivredne proizvode. Ako se postigne dogovor, Srbija će dobiti kvote za bescarinski izvoz u zemlje EEU određene robe, posebno sira, cigareta i voćnih rakija.

Do sada ugovor nije bio potpisan jer posao nije odgovarao Bjelorusiji, koja se protivila kvoti za sireve iz Srbije od 1000 tona.

Rasim Ljajić je održao u utorak održao sastanak s ministricom trgovine EEU, Veronikom Nikišinom, a razgovarali su o završnom dijelu pregovora o slobodnoj trgovinskoj zoni.

Kasnije je rekao kako u dogovorenom sporazumu Srbija “nije dobila sve što je htjela, ali će imati više bescarinske robe nego prije”.

Rasim Ljajić je rekao da su odobrene kvote od 2000 tona cigareta, 87 000 litara vinjaka i 500 tona polukrutih i tvrdih sireva, dok su ostale vrste sireva već u bescarinskom načinu izvoza.

Članice EEU – Rusija, Kirgistan, Bjelorusija, Armenija i Kazahstan su suglasne za stvaranje zone slobodne trgovine između Srbije i Euroazijske ekonomske unije (EEU). Među ostalim, obećava se oživljavanje međusobne trgovine i povećanje zajedničkih ulaganja. Valja napomenuti da, uz sve aspiracije Beograda da postane dio Europske unije, što bi značilo razbijanje trgovinskih ugovora s drugim udrugama, uključujući i sa zemljama Euroazijske ekonomske unije, Srbija još uvijek nije uvjerena u ekonomske koristi i svrsishodnost članstva u EU, prenose ruski mediji.

Vrijedi podsjetiti da su ovi pregovori počeli još 2016. i Beograd je tada rekao kako pregovore o trgovinskom sporazumu sa zemljama Euroazijske ekonomske unije pokreće iz čisto ekonomskih interesa, jer se tako otvaraju “bescarinska” vrata za izvoz srpskih proizvoda na tržišta zemalja članica EEU. Takav ugovor Srbija već ima s Europskom unijom.

Sada se postavlja pitanje reakcije Bruxellesa, koji bi svoja vrata mogao zalupiti Beogradu. No, još u vrijeme početka pregovora je predsjednik Srbije Vučić tvrdio kako to ne bi trebao predstavljati problem i “EU može da gleda na ovo kao na suradnju”.

Pa, lijepo da gleda, kao što i mi lijepo gledamo na sve. Mi možemo da izvozimo sireve, druge mliječne proizvode, što je naš interes. Možemo izvoziti druge stočarske proizvode, također je značajno da možemo izvoziti i Fiat, da pomognemo kragujevačkim radnicima. To je ono što je za nas bitno”, rekao je Vučić u trenutku kada su to svi tumačili kao politički blef.

Rusija, Kazahstan i Bjelorusija već imaju sporazume o slobodnoj trgovini sa Srbijom, dok s Armenijom i Kirgistanom Srbija ima povlašten trgovinski režim. Ali ako ili kada Srbija uđe u Europsku uniju, svi ovi ugovori o slobodnoj trgovini se moraju raskinuti.

Ovo što se sada radi s Euroazijskom unijom je taktički, a ne strateški potez, da bi se dobila prilika za izvoz na cijelo to tržište od sada, pa do trenutka ulaska u Europsku uniju. To je horizont u kome se nešto uraditi može, poslije toga više ne, jer trenutkom ulaska Srbije u EU svi ostali trgovinski sporazumi, slobodna trgovina i slično,… sve se to gasi”, upozorio je prije tri godine Mihajlo Crnobrnja, profesor Ekonomskog fakulteta.

Neovisno o onome što će se dogoditi u budućnosti, službena stranica Euroazijske komisije je sredinom siječnja ove godine potvrdila da je treći krug pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Euroazijske ekonomske unije (EAEC) i Republike Srbije, održan u Beogradu 10.i 11 siječnja, završio.

Pregovarali su Veronika Nikišina, čelnica odbora za trgovinu EEU,te Rasim Ljajić, zamjenik premijera, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Tada je dogovoreno da će se novim trgovinskim sporazumom osigurati kvalitetne mogućnosti za poboljšanje trgovinske bilance Armenije i Kirgistana sa Srbijom, te ažurirati pravila trgovanja s partnerom svih pet zemalja EAU.

Nakon dva dana rada u siječnju je postignut značajan napredak u usuglašavanju teksta sporazuma, istaknula je Veronika Nikišina, čija je verzija sada konačna i spremna za ratificiranje od strane članica Euroazijske ekonomske unije i Beograda, prenosi “Logicno.com“.

Povezani članci

Dvanestogodišnji dječak poginuo od strujnog udara na vagonu

E.H

Srbija 1. juna u potpunosti otvara granice za državljane Bosne i Hercegovine

E.H

Srbija naručila iste respiratore kao BiH, 100 komada platili manje od 5 miliona KM

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više