Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

NIJE NJEMAČKA! U ovoj evropskoj državi nema nezaposlenih, plate stalno rastu i traže radnike!

Zemlja koja bilježi rekordno nisku nezaposlenost. Treba im radne snage, a očekuje se značajan rast plata…

Češka Republika bilježi rekordno nisku nezaposlenost u okviru Evropske unije. U četvrtom kvartalu prošle godine ona je iznosila svega 3,6%. To je ujedno i najniža nezaposlenost u historiji samostalne Češke Republike.

Učešće zaposlenih je na istorijskom maksimumu i iznosi 72,9%. Ovo je podatak koji je početkom februara objavio Češki statistički zavod.

Istovremeno je Eurostat objavio kako Češka Republika bilježi rekordnu nezaposlenost od svih zemalja Evropske unije. Prema njihovim podacima, procenat nezaposlenosti u decembru 2016. god. je 3,7 %, dok je iza nje Njemačka sa 4,1%.

Sa druge strane, zemlja sa najvećom stopom nezaposlenosti u EU i dalje je Grčka sa stopom nezaposlenosti od 23,0 odsto (u oktobru). Slijede Španija sa 18,4 odsto, Kipar sa 14,3 odsto i Italija sa 12 odsto.

Na nivou EU, sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti zadržala se u decembru na najnižem nivou u gotovo osam godina, od 8,2 posto, zabilježenoj i u novembru 2016. godine.

U decembru 2015. godine ona je iznosila 9,0 posto.

Podsjetimo kako je bez posla u EU u decembru bilo 20,065 miliona građana, od čega njih 15,571 miliona u eurozoni. Time je njihov broj smanjen za 159 hiljada u odnosu na novembar u EU, te za 121 hiljadu u eurozoni.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više