Fresh Press portal
Business Ekonomija

“Očekuje nas dramatično ljeto” – Šarović komentarisao ekonomsku situaciju u BiH

Mirko Šarović, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine i predsjednik Srpske demokratske stranke, rekao je za N1 da će u ekonomskom smislu, predstojeći period u BiH biti dramatični.

Šarović je naglasio da je krajnje vrijeme da državni Parlament počne raditi i ne vidi razlog zbog kojeg se parlamentarci dosad nisu sastajali.

Izvjesni je da ćemo se svi naći 28. na sjednici koja je već zakazana, a da li će biti druge sjednice, to sve zavisi od Kolegija. Jedan broj nas poslanika se nada da su teme toliko ozbiljne da zahtjevaju da se nađemo u Parlamentu. Moja očekivanja idu u tom pravcu da bi sjednice trebalo da bude, no vidjećemo kako na to gleda parlamentarna većina. Mislim da je zaista krajnje vrijeme da Parlament počne da funkcioniše i radi, ne vidim razloga zašto se nijednom nismo sastali” – ispričao je Šarović za N1 naglasivši da ekonomiju BiH očekuju teški dani.

Suština inicijative (za održavanje sjednice) je da pomognemo ekonomske aktivnosti koje sada ulaze u kritični trenutak” – dodao je naglasivši da ne treba biti poseban stručnjak, a da se ne konstatuje da će ljeto i jesen biti vrlo dramatični u Bosni i Hercegovini.

Jedan broj političkih opcija kao što je moja Srpska demokratska stranka, PDP i neke druge smatrale su da vanredno stanje nije trebalo ni uvoditi u Republici Srpskoj i da je bio sasvim dovoljan onaj režim koji je bio prije vanrednog stanja. Ipak vlast je institirala na vanrednom stanju, ali od onog što je javnost vidjela, je uredba koja je za cilj imala da sankcioniše širenje panike. Vidjelo se, brzo su odustali od te uredbe i oni su je već ukinuli. Od vanrednog stanja nismo vidjeli bilo šta što bi značajnije pomoglo u ovoj situaciji. Možda je bio cilj da se spriječi bilo koja drugačija riječ. Neophodno je što prije uklinuti vanredno stanje i mislim da je velika šteta što Narodna skupština nije funkcionisala i nije radila” – dodao je Šarović.

Prema njegovim riječima, podjela novca od novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, nije ”zapela” samo zbog proceduralnih razloga.

Ne mislim da su baš proceduralni razlozi već da je problem mnogo širi. Iznenađenje je za mene što je došlo do problema kada je trebalo podijeliti novac. Moja procjena je da je problem oko toga ko će taj novac da vraća odnosno da li će se teret vraćanja prenijeti i na kantone ili na Vladu Federacije. Ali s druge strane mislim da što se tiče Federacije, ona finansijski bolje stoji od Republike Srpske i nije joj u toj mjeri potrebno. Republika Srpska očekuje ovaj kredit MMF i vrlo im je on bitan kako ne bi došli u još težu finansijsku situaciju . Mislim da će nadmudrivanje trajati sedmicu ili dvije, ali vjerujem da će taj novac biti podijeljen” – poručio je Šarović.

Podsjećamo, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je opredjeljenje institucija Republike Srpske da što prije bude ukinuto vanredno stanje i da se, što je moguće više, vraćamo normalizaciji rada institucija, ali i života građana.

Povezani članci

Šarović: “Tužba protiv Dodika i onih koji su nelegalno prisluškivali opoziciju”

E.H

Šarović tvrdi da ovako više ne može: “Narod se mora probuditi”

E.H

Šarović: “Dodik je pravio izdajničke poteze, a galamom želi ostaviti utisak patriote”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više