Fresh Press portal
Ekonomija Posao

Ovom se nismo nadali! Elektroprivreda BiH donijela odluku o poskupljenju struje

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK na današnjoj sjednici razmatrala je prijedlog cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge koji je uputilo JP Elektroprivreda BiH Sarajevo.

Analizom dostavljenog prijedloga utvrđeno je da prijedlog cijena ovog javnog preduzeća nije u skladu sa odredbama privremenih smjernica elektroenergetske politike, kao ni metodologiji za utvrđivanje cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge u FBiH. Javni opskrbljivač obavezan je voditi računa o postupnom ukidanju unakrsnog subvencioniranja između kategorija i grupa potrošnje, te izbjegavanju naglih cjenovnih promjena za kupce u okviru univerzalne usluge, pišu “Vijesti.ba“.

Elektroprivredno preduzeće istovremeno je obavezno dostaviti prijedlog cijena usluge javnog opskrbljivača koje uključuju cijene nabave električne energije, cijenu usluge opskrbe javnog opskrbljivača i cijenu usluge korištenja distribucijske mreže, podsjetila je predsjednica Sanela Pokrajčić.

Cijene moraju biti predložene FERK-u najkasnije 60 dana prije planirane primjene istih.

Podsjećamo 21. novembra JP Elektroprivreda BiH dostavilo je FERK-u na saglasnost prijedlog cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge. Prema prijedlogu za kategoriju domaćinstava, kao i za 3. i 4. grupu iz kategorije ostala potrošnja cijene se ne bi mijenjale. Međutim, za kupce iz kategorije Ostala potrošnja na 0,4, kV predloženo je prosječno povećanje za 7,74%.

Za kupce sa priključnom snagom većom od 23 kW (kilovat), odnosno za 1. tarifnu grupu, predloženo je povećanje ukupne prosječne cijene za 10,7 posto. Za drugu tarifnu grupu, odnosno za kupce sa priključnom snagom manjom ili jednakom 23 kW koji posjeduju dvotarifno brojilo predloženo je povećanje cijene za šest posto. Povećanje za 5,5 posto predloženo je za 5. tarifnu grupu, odnosno za kupce koji posjeduju jednotarifno brojilo. Prijedlog Elektroprivrede bio je da se cijene primjenjuju od 1. februara naredne godine.

FERK je danas utvrdio cijene za korisnike univerzalne usluge JP Elektroprivreda BiH, prema kojoj one za sve kategorije i grupe potrošnje ostaju iste. Svoju odluku utemeljio je na odluci o tarifnim stavovima za korisnike distribucijskog sistema JP Elektroprivreda, ulaznim podatcima za 2019. i podlogama korištenim za izračun cijena ovog javnog opskrbljivača koje su u primjeni.

Pokrajčić je objasnila da u kategoriju “ostala potrošnja” spadaju kupci koji imaju priključak na niskom naponu, a nisu domaćinstva i nisu javna rasvjeta.

To su mali industrijski, komercijalni kupci, odnosno kupci koji se bave bilo kakvim poslovnim aktivnostima, a imaju priključak na niskom naponu. Unutar ove kategorije razlikujemo pet tarifnih grupa i to ovisno o priključnoj snazi objekta i namjeni samog objekta“, pojasnila je.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Višković krivi bošnjačke i hrvatske političare: “RS-u prijeti kolaps”

E.H

“Elektroprivreda BiH” prodaje dva “Audija A6” za svega 11.000 maraka

E.H

Sramotno: Došao račun za struju na adresu kuće koja je izgorjela do temelja

D.K

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više