Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Posao vrijedan 100 milijardi dolara: Formira se najveća svjetska pivara

Sporazum vrijedan preko 100 milijardi dolara o spajanju dvije najveće pivare na svijetu potvrđen je danas kada su akcionari firme “SABMiler” odobrili preuzimanje od strane “AB InBeva”, proizvođača piva “Budweiser”.

Akcionari su odobrili posao vrijedan 79 milijardi funti, odnosno 103 milijarde dolara iako su mu se neki investitori protivili zbog slabljenja funte poslije izglasavanja “Brexita”, usljed čega će dobiti manje novca.

Regulatori širom svijeta već su odobrili ovu akciju, a preuzimanje će biti formalno dovršeno 10. oktobra, prenio je AP.

Preuzimanjem “SAB Milera”, kompanija dobija veliko prisustvo u Africi i proširuje poslovanje u Južnoj Americi i Evropi. Kombinovana kompanija kontrolisat će skoro trećinu svjetskog tržišta piva.

Komplikovani sporazum skoro je propao zbog nestabilnosti tržišta valuta nakon što je u Britaniji na referendumu izglasano napuštanje EU.

Očekuje se da će sud u Velikoj Britaniji odobriti ovaj posao sljedeće sedmice.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više