Fresh Press portal
Ekonomija

Posao za oko sedam hiljada osoba u Federaciji

Vlada FBiH je na 45. sjednici održanoj u petak u Sarajevu utvrdila te u proceduru Doma naroda uputila prijedlog Zakona o radu, u istom tekstu u kakvom ga je 31. jula prošle godine usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, piše Večernji list

Time je napravljen još jedan korak u provedbi presude Ustavnog suda Federacije BiH koji smatra kako je prilikom donošenja Zakona o radu u Domu naroda prekršen poslovnik ovoga doma jer, kako stoji u presudi, “nije bilo dovoljno vremena za podnošenje amandmana”.

Presuda Ustavnog suda donesena je u februaru ove godine nakon što je zahtjev za pokretanje upravnog spora tri mjeseca nakon donošenja Zakona o radu pokrenula grupa od 17 izaslanika u Domu naroda iz SDP-a, DF-a te Naše stranke čiji su članovi ujedno i predlagači četiriju usvojenih amandmana na Zakon o radu.

Prijave na konkurs

Očekuje se kako će se Zakon o radu naći na dnevnom redu sjednice Doma naroda uskoro.

Ponovnim utvrđivanjem Zakona o radu i njegovim slanjem u proceduru Doma naroda, Vlada FBiH ujedno je poštovala i zaključak Doma naroda donesen na ovotjednoj sjednici da se Zakon o radu ponovno uputi u proceduru donošenja u ovom domu. Izvješće o učincima uredbe Vlade Federacije BiH o prvom zapošljavanju i samozapošljavanju “teške” 50 miliona KM podnio je Amir Zukić, ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

“U nepunih mjesec dana od raspisivanja javnog konkursa za projekte prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, od 18. februara do 10. marta 2016. na njega se prijavilo 1486 poslodavaca koji su se prijavili za zapošljavanje 4063 osobe, dok za projekte samozapošljavanja u navedenom periodu imamo 1945 podnositelja zahtjeva”, objasnio je ministar Zukić.

Radna mjesta

Na prijedlog Jelke Milićević, dopredsjednice Vlade FBiH i ministrice finansija, pristigli zahtjevi razmatrat će se kontinuirano, kako pristižu, da bi uredba što prije postala operativna.

Očekuje se kako će uredbom Vlade FBiH o prvom zapošljavanju i samozapošljavanju posao dobiti oko sedam hiljada osoba. Vlada FBiH je na sjednici u petak donijela zaključak po kojem se za sredstva iz uredbe mogu prijaviti poslodavci u čijim se preduzećima nije smanjivao broj zaposlenih u posljednjih osam mjeseci, dok zainteresirani za projekte samozapošljavanja imaju obavezu djelatnost za koju su im odobrena sredstva zadržati u iduće dvije godine.

Konkurs za sredstva po osnovi Uredbe i dalje je otvoren, a dosad pokazano zanimanje ocijenjeno je odličnim. Na prijedlog Mate Jozića, federalnog ministra pravosuđa, Vlada FBiH razmatrala je izjašnjenje Udruge za poduzetništvo i posao “Link” iz Mostara na inicijativu za donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata koja predviđa pojeftinjenje i pojednostavljenje postupka registracije preduzeća, uz zaključak da će se sve inicijative koje idu u ovom smjeru podržati.


>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

U „Retail Centrum parku” posao za nekoliko stotina ljudi

A.R

Protest ljekara Federacije BiH, očekuje se da će ih biti oko 2.000

E.H

Zašto RS ima više kilometara autoputa od Federacije

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više