Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Predah za svjetsku industriju željeza nakon ublažavanja kineskog izvoza

Izvoz željeza iz Kine prošli mjesec je pao na najniži nivo od februara, pružajući tako predah svjetskim liderima samo nekoliko dana nakon što su izrazili zabrinutost oko rastuće prezasićenosti željezom, izvještava Bloomberg

Isporuke ovog najvećeg proizvođača pale su na 9 miliona tona sa 10,3 miliona tona koliko su iznosile u julu, te sa 9,7 miliona tona koliko su iznosile godinu dana unazad, saopćeno je danas iz kineske carinske službe.

Količine u prvih osam mjeseci su i dalje najviše za ovaj period, rastući za 6,3 posto na 76,35 miliona tona u odnosu na prošlu godinu.

Kao proizvođač polovine svjetskog željeza, Kina je kritizirana od konkurenata zbog rekordnog izvoza svojih viškova nakon slabljenja domaćeg rasta. Grupa 20 lidera zaključila je svoj dvodnevni samit u Hagzhou u Kini ranije ove sedmice založivši da će otvoriti globalni forum o hiperprodukciji željeza.


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više