Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

SAD najveći izvoznik oružja u periodu 2016. – 2020.

Međunarodna trgovina oružjem stagnirala je u periodu od 2016. do 2020., dok su Sjedinjene Države ostale najveći izvoznik u tom razdoblju – objavio je Međunarodni institut za istraživanje mira u Štokholmu.

Između 2011. i 2015. te 2016. i 2020., Sjedinjene Države povećale su svoj globalni udio u izvozu oružja sa 32 na 37 posto, navedeno je u izvještaju.

Istaknuto je da su u posljednjih pet godina Sjedinjene Države isporučile teško naoružanje u više od 90 država, daleko više od bilo kojeg drugog dobavljača, dok je 47 posto izvezenog američkog oružja završilo na Bliskom istoku.

Dalje je navedeno da je tokom protekle decenije međunarodna trgovina teškim naoružanjem ostala na istom nivou, jer je “značajan porast izvoza od tri od pet najvećih izvoznika oružja – SAD-a, Francuske i Njemačke – uglavnom nadoknađen padom ruskog i kineskog izvoza oružja”, javlja Xinhua.

(FENA)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više