Fresh Press portal
Ekonomija Posao

Slijede MASOVNA otpuštanja radnika! Plaća smanjena svakom trećem radniku u BiH

Oko dvije trećine radnika u BiH koji su i dalje u radnom odnosu, mjesec od izbijanja krize zbog pandemije koronavirusa, još punu plaću kao i ranije, dok je za 33 posto njih plaća već znatno smanjena u odnosu na period prije pandemije.

Rezultati su to istraživanja koje je proveo portal MojPosao.ba, o utjecaju pandemije na posao, a u kojem je učestvovalo 2.500 ispitanika, od čega je 67 posto zaposleno, a ostalih 33 posto bez posla. Nešto više od polovine ispitanika koji su naveli da im plaća još nije umanjena, međutim, očekuje da će umanjenje doći u narednom periodu, kao jedna od mjera koje će provesti kompanije kao odgovor na pandemiju.

Posljedice krize izazvane pandemijom za radnike u realnom sektoru su gubitak posla, smanjenje plaće ili znatno izmijenjeni uslovi rada, a prema trendu tek slijede masovna otpuštanja radnika. Oni koji su ostali bez posla nemaju nade da će pronaći drugi. Oni koji nisu izgubili posao, strahuju da će ga izgubiti u narednom periodu ili da će im primanja biti znatno umanjena. Beznađe, nesigurnost i strah preovladavaju među radnicima“, analizira Ena Muraspahić iz kompanije Kolektiv, autorica ovog istraživanja. U ukupnom broju ispitanika, njih 17 posto je ostalo bez posla zbog posljedica krize izazvane pandemijom virusa korona, a među nezaposlenim učesnicima istraživanja, njih 53 posto je izgubilo posao upravo zbog toga.

Povezani članci

Očekivana odluka Takmičarske komisije NSBiH: Predložen prekid sezone, Sarajevo prvak

E.H

Lijepe vijesti za naše maturante – Dozvoljeno organizovanje maturskih večeri!

E.H

BiH od danas otvara granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, počinju raditi aerodromi

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više