Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Srebrenički rudnik među firmama s najvećom prosječnom platom

U kompaniji “Gross” koja upravlja Rudnikom olova i cinka „Sase“ prošle godine bio je nešto manji proizvodni plan nego prethodnih godina zbog radova na pripremanju novih otkopnih blokova.

„Plan eksploatacije od 280.000 tona sirove rude je premašen iako je, zbog sprečavanja širenja virusa korona, ovaj kolektiv imao 2.148 neostvarenih dnevnica zaposlenih zbog neophodne izolacije radnika koji su u rizičnim zdravstvenim grupama, što se odrazilo na rezultate“, kazala je predsjednica Upravnog odbora ove firme Jelena Petrić.

Rekordna proizvodnja

Od potpisivanja ugovora o koncesiji 2007. godine ukupno je izvađeno 3.556.131 tona sirove rude, a ostvarena je i rekordna godišnja eksploatacija od 362.026 tona rude čime je dostignut predratni nivo proizvodnje kada je rudnik zapošljavao 1.300 radnika.

Plate, doprinose i druge zakonske obaveze Kompanije „Gross“ uredno se izmiruje, a u prethodnoj godini povećane plate zaposlenih i bruto plata jamskih radnika iznosi 2.459 KM ili 1.542 KM neto.

Na nivou preduzeća prosječna bruto plata bila je 2.172 maraka, odnosno prosječni neto iznos plate iznosio je 1.371 KM.

To je znatno iznad prosjeka plata u Republici Srpskoj, koji je u decembru iznosio 979 KM, ali i pored toga teško dolaze do kvalifikovane radne snage za rudarsku djelatnost, zbog čega su pokrenuli inicijativu za otvaranje srednje stručne škole za oblast rudarstva u Srednjoškolskom centru Srebrenica, piše portal ESrebrenica.

Velika ulaganja

„Od 2007 .godine u nabavku mehanizacije, opreme, zatim rekonstrukciju i izgradnju objekata investiran je 51.016.127 KM što je za 182 odsto više u odnosu na 28 miliona maraka kolika je bila obaveza prema koncesionom ugovoru“, precizirala je Petrićeva.

Navela je da je u prošloj godini, uprkos pojavi virusa korona i smanjenom obimu proizvodnje, investirano 4.139.139 KM, a plan investiranja za ovu godinu je 5.728.580 maraka.

„Gross“ je pokrenuo postupak za izgradnju nove deponije za odlaganje industrijskog mulja, odnosno jalovine i za tu namjenu ova firma planira izdvojiti 18 miliona maraka.

Petrićeva kaže da će to biti najveća i najznačajnija investicija ovog privrednog društva u narednih nekoliko godina, a za njenu realizaciju očekuje se obećana podrška Vlade Republike Srpske u smislu ubrzavanje postupka izdavanja određenih lokacijski, ekoloških i dozvola za izgradnju te ocjenjivanja studija izvodljivosti ovog projekta.

Ova firma je prošle godine u budžet Republike Srpske uplatila 5.917.806 KM po osnovu poreza i doprinosa od čega je koncesiona naknada 1.146.092 KM dok je ukupno u koncesionom periodu uplaćeno 16.316.182 marke.

(Biznis Info)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više