Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Tešanjski gigant kupio kompaniju u Republici Srpskoj koja broji 56 radnika, najavljene nove velike investicije…

Svima je jasno da postoji velika ovisnost o uvozu žitarica, velike površine zemlje su neobrađene i neiskorištene, poljoprivredni proizvođači nemaju gdje da plasiraju svoje proizvode, ne postoje kapaciteti za čuvanje, a prerađivačka industrija nije razvijena.

Tešanjska kompanija “Madi”, jedan od lidera u regionu kad je riječ o proizvodnji pilećeg mesa, kupila je kompaniju “Agromix” iz Doboja koja se bavi proizvodnjom stočne hrane.

Poučeni lošim iskustvom otežane nabave stočne hrane na početku pandemije i zatvaranjem granica u 2020. godini te zbog enormnog poskupljenja žitarica i stočne hrane u 2021. godini, vlasnici kompanije “Madi” odlučili su da akvizicijom dobojskog “Agromixa” daju svoj doprinos razvoju poljoprivrede i prerađivačke industrije u okviru domaćih kompanija.

Tako je 9. april 2021. godine u Doboju potpisan Ugovor o kupovini većinskog udjela “Agromixa”, između Slaviše Bukejlovića, direktora “Agromixa”, i Edina Jabadžića, izvršnog direktora kompanije “Madi”.

U proteklih 25 godina svog postojanja, kompanija “Agromix” Doboj izrasla je u ozbiljnog partnera, specijaliziranog za proizvodnju i prodaju stočne hrane, transport, proizvodnju konzumnih jaja te proizvodnju pilećeg mesa i mesnih prerađevina.

alt

Menadžment “Agromixa” nastojao je kroz poslovne aktivnosti stvarati dobre temelje za budućnost, uvijek razmišljajući globalno, a djelujući lokalno. Trenutno zapošljava 56 osoba, svoje proizvode plasira na domaćem tržištu, posjeduje vlastite farme uporedo razvijajući kooperantsku mrežu, što u konačnici rezultira sa 850.000 tovnih pilića na godišnjem nivou.

Ulaskom u vlasništvo tešanjskih investitora, “Agromix” dobija priliku za novi rast i razvoj s obzirom na to da se planiraju i nove investicije sa primarnim ciljem jačanja ratarstva i poljoprivredne proizvodnje.

Svima je jasno da postoji velika ovisnost o uvozu žitarica, velike površine zemlje su neobrađene i neiskorištene, poljoprivredni proizvođači nemaju gdje da plasiraju svoje proizvode, ne postoje kapaciteti za čuvanje, a prerađivačka industrija nije razvijena.

alt

U tom smislu, širenje kapaciteta proizvodnje stočne hrane, ulaganje u kapacitete za povećanje proizvodnje konzumnih jaja, proširenje na segment proizvodnje konzervirane i briketirane hrane za kućne ljubimce – samo su neki od projekata koji se planiraju realizirati u dobojskom “Agromixu”.

Iz “Madija” posebno ističu da će svi ovi projekti biti usmjereni na jačanje domaćih dobavljača, nova zapošljavanja, razvoj poljoprivrede, jačanje prerađivačke industrije i smanjenje ovisnosti o uvozu. Ekonomija koja ima vlastite izvore energenata, vode i proizvodnju hrane je stabilna ekonomija. “Madi” i “Agromix” žele doprinijeti stabilnosti.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više