Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Treće poskupljenje od početka godine: Cijene nikad više, a plate nikad manje

Mart donosi nove, više cijene, i to treći put od početka godine. Tako sada litar ulja košta 2,60, kilogram piletine 10 KM.
Manja gramaža

A proizvodi kojima je cijena ostala ista jednostavno dolaze u manjim pakovanjima. Tako čokolade više nisu od 100 ili 300, nego od 80 i 220 grama, iznos koji ste prije plaćali za paštetu od 100 grama sada dajete za 95 ili 80 grama, a umjesto 250, maslac sada teži 200 grama.

Manje od pola kilograma zaleđenog povrća, poput graška ili mahune, platit ćete 2,40 KM, 500 grama tjestenine uglavnom košta iznad 2 KM, kilogram riže je od 4 do 5,50 KM…

Aćimović: Zaustaviti nepotrebne nabavke

Da su cijene gotovo svega, od hrane, pića, duhana do prijevoza, porasle, potvrđuju i podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Skuplja su i alkoholna pića i duhan u prosjeku za 2,3 posto, namještaj, uređaji za kućanstvo i redovno održavanje kuće za 1,2, a prijevoz za 1,1 posto.

– Hrana i bezalkoholna pića skuplja su za 0,9 posto, zdravstvo, restorani, hoteli i ostala dobra i usluge za po 0,2 posto te rekreacija i kultura za 0,1 posto – navode iz Federalnog zavoda za statistiku.

Međutim, ovo nije kraj loših vijesti, jer ekonomisti najavljuju daljnji rast cijena.

Draško Aćimović je za „Avaz“ kazao kako ne treba vjerovati u priču političara da cijene rastu zbog pandemije.
Skupa nafta

– Prošle godine, kada su cijene nafte na svjetskom tržištu pale na nulu, pozvao sam vlasti u BiH da podijele sve rezerve nafte i naftnih derivata i da na svaki mogući način kupe nove količine po historijski niskoj cijeni. Trenutno je nafta u svijetu na nivou od 70 dolara za barel i mi je sada po toj cijeni kupujemo. Za posljedicu imamo poskupljenje svih proizvoda i usluga – pojašnjava Aćimović.

Dodao je da je vlast još prije godinu trebala zaustaviti sve nepotrebne javne nabavke.

– Nisu trebali nabavljati namještaj, automobile i druge luksuzne stvari. Svi imenovani zvaničnici trebali su smanjiti svoje prihode, jer su političari u BiH itekako plaćeni. Njima sad iz budžeta trebaju ogromni iznosi kako bi pokrili svoja primanja i enormne troškove – naglašava Aćimović.

Prema njegovim riječima, upravo zbog toga dolazi do poskupljenja svega, a samo kako bi se sakupilo što više poreza prenosi Avaz.

– Dakle, uzročnik poskupljenja je neodgovorna i nesposobna vlast, a ne pandemija – zaključuje Aćimović.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više