Fresh Press portal
Business Ekonomija TOP VIJESTI

Uskoro novo povećanje penzija u FBiH?

Prema dosadašnjim pokazateljima aprilske penzije bi u Federaciji trebalo da budu uvećane za 3,5 posto, međutim Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH čeka zvanične podatke Zavoda za statistiku FBiH.

Tomislav Kvesić, samostalni stručni saradnik Ureda za informisanje Zavoda PIO, je rekao da nakon što dobiju potrebne podatke o rastu bruto domaćeg proizvoda i potrošačkih cijena, Upravni odbor Zavoda PIO će donijeti odluku o povećanju penzija i proslijediti je Vladi FBiH, piše Faktor.

Da li ćemo mi podatke dobiti prekosutra, u petak, to ne mogu precizirati, ali čim ih dobijemo, sačinit će se odluka o usklađivanju, odnosno, povećanju penzija, koja će se potom uputiti Vladi FBiH. Prema dosadašnjoj statistici može se očekivate povećanje penzija za 3,5 posto, a penzionerima će u maju biti isplaćena i razlika za prva tri mjeseca ove godine za taj iznos. Najviše penzije koje iznose 2.174 KM se neće uvećavati” – rekao nam je Kvesić.

Najniže penzije u Federaciji sada iznose 359 KM, a sa povećanjem od 3,5 posto, odnosno, 12,5 KM, bit će 371,5 KM.

Znači, primjera radi, najniže penzije će u maju iznositi 371,5 KM i korisnici tih penzija će dobiti razliku od po 12,5 KM za januar, februar i mart. I u maju će ukupno dobiti 410 KM. Ostali povećanje od 3,5 posto mogu izračunati prema visini svojih penzija” – rekao nam je Kvesić.

Na primjer, penzioner koji ima penziju od recimo 800 KM, povećanje od 3,5 posto na tu visinu iznosi 28 KM, pa će ta penzija u maju biti 828 KM, a nosilac ove penzije, će kao i ostali penzioneri, dobiti razliku za prva tri mjeseca ove godine, a u njegovom slučaju ta razlika ukupno iznosi 84 KM.

Isplata uvećanih aprilskih penzija s razlikama za januar, februar i mart će najvjerovatnije početi 6. maja, jer peti pada u nedjelju. Također, bilo bi prerano da isplata počne 3. maja, u petak, jer su, kao što je poznato, 1. i 2. maj neradni dani, odnosno Praznik rada” – rekao nam je Kvesić.

U Federaciji BiH trenutno ima 414. 824 penzionera. Od tog broja 60 posto ih je sa najnižim penzijama. Na mjesečnom nivou za isplatu penzija Zavodu PIO je potrebno oko 180 miliona KM.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Raspad sistema – Za deset godina penzija u BiH neće više biti?

E.H

Isplata penzija za maj počinje 3. juna

E.H

Protest ljekara Federacije BiH, očekuje se da će ih biti oko 2.000

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više