Fresh Press portal
Business Ekonomija

Veliki problemi za Saudijsku Arabiju: Devet milijardi dolara budžetskog deficita zbog pandemije

Inostrane rezerve Centralne banke Saudijske Arabije doživjele su u martu najbrži pad u posljednjih 20 godina, te dosegle najnižu razinu od 2011.

Pored toga, budžet kraljevine se već u prvom kvartalu našao u deficitu od 9 milijardi dolara zbog pada prihoda od izvoza nafte.

Najveći izvoznik nafte trpi ogromnu štetu zbog pada cijena ‘crnog zlata’ kakav historija gotovo nije zabilježila, dok istovremeno vodi borbu sa epidemijom korona virusa koja je znatno usporila pa čak i zaustavila ekonomske reforme koje je uveo princ Mohammed bin Salman.

Neto ino aktiva pala je na 464 milijarde dolara, što se smatra najnižom razinom u zadnjih 20 godina.

Zbog finansijskog gubitka od gotovo 27 milijardi dolara – najvećeg mjesečnog pada u zadnje dvije decenije, Saudijska Arabija će vjerovatno morati posegnuti za rezervama kako bi popravila štetu nanijetu ekonomiji uzrokovanu padom cijena nafte, kao i sveukupnim zastojem u drugim sektorima.

Saudijska Arabija koja je registrirala više od 20.000 slučajeva infekcija korona virusom i 152 smrtna ishoda, za tekuću godinu je prije pandemije prognozirala godišnji budžetski deficit od 50 milijardi dolara, ili 6,4% BDP-a, što je značajno više od 35 milijardi dolara koliko je deficit iznosio prošle godine, piše “Patria”.

Povezani članci

Zašto bogate arapske zemlje ne pomažu Bosni i Hercegovini u ovim teškim danima?

E.H

Saudijska Arabija poručila muslimanima: Pričekajte s organizacijom putovanja na hadž

E.H

Saudijci u pet godina agresije i s hiljadam zračnih udara nisu slomili otpor Jemena

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više