Fresh Press portal
Business Ekonomija

Voćari u problemima: Šljiva bogato rodila, a ne mogu je prodati ni za mizernu cijenu

Umjesto da budu zadovoljni, voćari su u problemu. Šljivu ne mogu prodati ni za mizernu cijenu.

Ranijih godina hiljade tona majevičke šljive izvozili su u Rusiju, Njemačku, Austriju. Ove godine šljiva je rodila i u Evropi i uvoz je zaustavljen.

Voćari se snalaze kako znaju i umiju da bar dio roda spase od propadanja.

Šljiva je stigla za berbu desetak dana ranije. Rane sorte bilo je malo i majevički voćari su uspjeli da prodaju, ali po nižoj cijeni nego prethodnih godina, javlja “RTRS“.

Međutim, sa ”čačankom ljepoticom”, situacija je kritična. Ranijih godina ovu stonu šljivu izvozili su u Evropu, a sada ne znaju šta će sa rodom. Prodaja ne ide.

“Imam oko 2.000 stabala ljepotice, koja je stigla za berbu ali nemaš kud da je prodaš, nemaš kome. Malo su bili krenuli jedan dan i stali su. Šljiva leži po zemlji”, priča Cviko Јovanović iz Puškovca.

Otkupa nema jer nema izvoza, domaće tržište ne može potrošiti sav rod, a za berbu stižu i druge sorte. Voćari ne pitaju za cijenu, važno je da ne propada. Snalaze se na različite načine.

“Vozimo na kvantašku pijacu u Bijeljinu, svaki dan , nekad se proda nekada se ne proda, a cijena je 30 feninga po kg, ili 3 marke po gajbi, zavisi”, navodi Ilija Јovanović iz Puškovca.

Risto Marjanović, iz istog sela, kaže da je prinuđen da stavlja u rakiju, a i očekuje da će prodati nešto u vrećama. Dio roda će sušiti, dio će u kace za rakiju, ali sve to je malo za rod koji imaju.

“Propast će milioni tona, ne samo ova šljiva koja se sada bere, i sve sljedeće sorte će da propadnu. Sada zri jedna za drugom, nismo nikada doživjeli da beremo tri sorte odjednom”, priča Dragoljub Јovanović iz Tutnjevca.

Iako je šljiva odličnog kvaliteta, tek po neki kamion ode u izvoz i to dugogodišnjim kupcima, kaže Dragoljub Јovanović.

Ranijih godina izvozio je hiljade tona šljive. Ove godine, kaže, šljiva je stigla i u Evropi, i dok imaju svoju, oni ne uvoze, čuvaju domaću proizvodnju.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Mostar ima trešnju, Gradačac šljivu, a Pećigrad i Krajina kesten

E.H

Vratio se kući sa bolom u vratu. Sljedećeg dana, majka ga pronalazi mrtvog

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više