Fresh Press portal
Početna » Blog » Za neprijavljene podstanare kazna i do 3.000 maraka
Business Ekonomija TOP VIJESTI

Za neprijavljene podstanare kazna i do 3.000 maraka

Za neprijavljene podstanare kazna i do 3.000 maraka

Za neprijavljene podstanare kazna i do 3.000 maraka…

Vlasnici nekretnina koji se odluče za iznajmljivanje sve češće rentaju stanove nacrno. Tek rijetki ovaj dodatni biznis prijave Poreznoj upravi Federacije BiH, uprkos visokim kaznama.

Dužni plaćati

Prema riječima Adise Muhić iz Porezne uprave FBiH, prema odredbama kantonalnih zakona o porezu na imovinu, sva fizička i pravna lica, vlasnici poslovnih prostora, stambenih zgrada i stanova koja izdaju, dužna su plaćati porez na imovinu.

“Za nepodnošenje poreznih prijava propisane su novčane kazne. Fizičko lice koje ne podnese poreznu prijavu Poreznoj upravi FBiH bit će kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 300 do 3.000 KM” – govori Muhić.

Ističe da se visina poreza na imovinu koja se izdaje utvrđuje propisom koji donose općine, a da se porez na imovinu plaća u godišnjem paušalnom iznosu.

Naprimjer, u Kantonu Sarajevo visina poreza na imovinu za stan koji se izdaje u zakup ne može biti manja od četiri marke po kvadratu” – pojašnjava Muhić.

Uprkos činjenici da su obavezni, većina građana ne prijavljuje ovaj biznis, zbog čega su meta stalnih kontrola Porezne uprave.

Provodimo stalne kontrole i radnje pomoću kojih dolazimo do saznanja o kućama ili stanovima koje porezni obveznici građani izdaju u zakup” – kaže Muhić.

Broj oglasa

I dok je u BiH mnoštvo onih kojima je potreban krov nad glavom, jer nisu u prilici kupiti svoju nekretninu, iznajmljivači će još dugo zarađivati vrtoglave cifre, jer je oglasa na internetu mnogo.

Cijene iznajmljivanja

Rijetki izdaju stan legalno i putem agencije. Naprimjer, opremljen stan u centru Sarajeva iznajmljuje se za 600 maraka, u Tuzli za 500, Mostaru 400, Zenici za 300 KM. Tako vlasnik stana u Sarajevu za jednu godinu zaradi čak 7.200 ili u Zenici 3.600 KM.

Iz Porezne uprave FBiH nisu mogli konkretizirati u kojem je bh. gradu najprisutnije izdavanje stanova nacrno, piše “Avaz“.

Povezani članci

Apoteke Sarajevo kažnjene s više od 10 tisuća KM od strane inspektorata

E.H

Trgovac iz BiH kažnjen s 15.000 KM zbog neusklađenih cijena u kriznoj situaciji

E.H

MUP KS objavio koliko iznose kazne ukoliko se dijete nađe na ulici

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više