Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Zabrinjavajuće: Cijene osnovnih životnih namirnica u stalnom porastu

Brašno, ulje, šećer, meso, mlijeko, jaja, ali i gorivo proizvodi su koje bh. građani svakodnevno koriste, a njihove cijene mjesecima kontinuirano rastu.

Postotak rasta je znatno veći u odnosu na mart prošle godine. Tada ste kilogram brašna mogli kupiti za 88 feninga, a tokom prva dva mjeseca 2021. cijena je povećana na čak marku i 70 feninga.

Cijena jestivog ulja prošle godine bile je od marku i 80 feninga do dvije marke. Sada litar ulja košta od dvije marke i 55 feninga do tri marke i 10 feninga.

Uočljiv je rast i cijene sitnog šećera. Prošle godine kilogram ste mogli kupiti za marku i 18 feninga, a danas košta marku i 25 feninga.

A poskupjela su i kokošija jaja. Cijena po komadu prošle godine bila je 26 feninga, a sada je 29 feninga.

Veći skok zabilježen je kod cijene piletine. Tako kilogram pilećeg filea sada košta 10 maraka i 60 feninga, a prošle godine mogli ste ga kupiti u prosjeku za šest maraka po kilogramu.

Kao jedan od glavnih razloga rasta cijena osnovnih životnih namirnica u našoj zemlji navodi se povećanje cijene goriva koja je prije nekoliko mjeseci iznosila okvirno marku i 60 feninga, a danas je nešto više od dvije marke po litru.

Kada uzmemo u obzir da je krajem prošle godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna neto plata bila 956 KM, a sindikalna potrošačka korpa za januar 2021. godine iznosila 2.044, jasno je da građani zbog rasta cijena jedva spajaju kraj s krajem.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više