Fresh Press portal
Business Ekonomija

Zapad tone u depresiju, Kina raste i preuzima prijesto: Dok se SAD bave same sobom, Peking razvija ekonomiju i pruža pomoć

Kina, koja je prva uspjela obuzdati širenje virusa, izbjeći će recesiju iako će imati najmanji ekonomski rast od 1976.

Dok cijeli svijet ove godine tone u recesiju, Kina je jedna od rijetkih zemalja koje će ipak uspjeti održati ekonomski rast.

Prema prognozama koje je danas objavio Međunarodni monetarni fond, globalna ekonomija će ove godine potonuti za tri posto, piše Biznisinfo.ba.

No, Kina će ipak zabilježiti ekonomski rast od 1,2 posto u 2020.

Posjetimo da je novi koronavirus otkiven u decembru prošle godine u Kini, nakon čega se proširio na cijelu planetu.

Mjere koje su poduzele države širom svijeta, poput zatvaranja restorana, hotela, nekih tvornica, obustave putovanja itd, izazvale su najveću ekonomsku krizu od Velike depresije iz 1930-ih godina, i skoro sve zemlje će zabilježiti veliki ekonomski pad.

Mračne prognoze za Zapad

Kina, koja je prva uspjela obuzdati širenje virusa, izbjeći će recesiju iako će imati najmanji ekonomski rast od 1976.

Nove prognoze MMF-a govore da će se američka privreda ove godine imati pad od 5,9 posto. Amerika je trenutno zemlja sa najviše slučajeva Covid-19.

Ekonomska situacija bit će teška u Italiji i Španiji, gdje će se BDP smanjiti za 9,1 posto, odnosno 8 posto. Te su dvije zemlje najgore pogođene u Evropi po Covid-19. Njemačka ekonomija će “potonuti” za 7 procenata a francuska za 7,2 posto.

Ovakav razvoj situacije mogao bi uticati na to da Kina prestigne SAD po ekonomskoj moći prije nego što se mislilo.

Politički i ekonomski uticaj

Prema posljednjim mjerenjima, Amerika ima najveću ekonomiju od 21,44 biliona dolara nominalnog BDP-a, za razliku od kineskog BDP-a koji je “težak” 14,14 biliona dolara.

No, s obzirom da je Kina imala znatno bržu stopu rasta, predviđalo se da će u narednih desetak godina postati država sa najvećim bruto-društvenim proizvodom.

Prema novom razvoju događaja, to bi se moglo desiti i ranije, s obzirom na pad američke ekonomije.

Osim toga, ovaj razvoj događaja omogućava Kini da preuzme dio globalnog političkog uticaja od SAD, s obzirom da se mnoge države sada obraćaju Pekingu za pomoć u borbi protiv koronavirusa, dok se Vašington bavi sam sobom.

S obzirom da se mnogo brže oporavila o pandemije, Kina je sada u mogućnosti da ubrzano razvija svoju ekonomiju te da pruža pomoć drugim zemljama, stičući njihovu političku naklonost.

Kina, očito, vidi svoju priliku da se postavi kao nova dominanta svjetska sila, i zasad joj to dobro polazi za rukom.

Povezani članci

Guardian: Britanci odbacili naručene kineske respiratore, opasni po život

E.H

Trump nije jedini, sada je i Macron napao Kinu: “Očito ima nekih stvari koje su se dogodile da se ne zna”

E.H

Kinezi iznenadili analitičare: U plusu nevjerovatnih 20 milijardi dolara

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više