Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Zbog pandemije ugroženo 245.000 radnih mjesta u BiH

Pandemija koronavirusa teško je pogodila BiH i postoji “neposredan rizik od gubitka 245.000 radnih mjesta zbog njihove specifičnosti”, navodi se u danas objavljenom zajedničkom istraživanju Međunarodne organizacije za rad (ILO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U izvještaju se dodaje da je to obuhvaćalo blizu 20 posto radne snage krajem 2020. godine i da ILO globalno upozorava na pojavu “zaključane generacije”. U studiji je utvrđeno 14 sektora koji su posebno osjetljivi na udar pandemije, a među njima su veleprodaja i maloprodaja, transport, poljoprivreda i stočarstvo, hotelijerstvo i ugostiteljstvo u posluživanju hrane.

– Ovi sektori se u najvećoj mjeri preklapaju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH – piše u dokumentu.

EBRD navodi da se polovina ugroženih radnih mjesta nalazi u mikropreduzećima koja imaju do 10 radnika i da su posebno na udaru mladi jer imaju veliki udio u pogođenim sektorima.

– Od 245.000 ugroženih poslova, nešto manje od polovine odnosno 114.000 odnosi se na mikro poduzeća s do 10 radnika. Žene, koje čine 67 posto poslova u zdravstvu i zdravstvenoj zaštiti u Bosni i Hercegovini, u prvom su redu krize – dodaje se.

Ranjive su i drvoprerađivačke i metaloprerađivačke te djelatnosti povezane s turizmom, gdje je angažirana uglavnom mlađa radna snaga.

– Veliki udio mladih zaposlenih u izloženim sektorima može imati još veći utjecaj na radna mjesta – upozorava se u studiji.

U analizi se navodi da su oba entiteta pokušala nadoknaditi preduzećima njihove gubitke bez obzira na to kojem sektoru pripadaju. EBRD preporučuje da se na entitetskom nivou formulira sveobuhvatna politika zapošljavanja i da se zdravstveno osiguranje odvoji od kategorije nezaposlenih osoba.

U preporukama se navodi da treba poboljšati povezanost baza podataka i razmjenu informacija među različitim nivoima vlasti i institucijama, razmotriti dodatne sheme za očuvanje radnih mjesta i preispitati dosadašnje mehanizme za zaštitu radnih mjesta, ukoliko su uvedeni, prenijela je Srna.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više