Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Borci: Gladni i iznemogli! Stidiš li se Izetbegoviću?

Osaman M. iz Sapne je četiri godine proveo u interventnoj jedinici brigade Hajrudina Mešića Hajre u Teočaku. Danas je demoilisani borac, bez ikakvog prava u svojoj državi. Bosni i Hercegovini koju je stvarao i za koju je dva puta ranjavan. Nema pravo ni na invalidninu, ni na naknadu, ali ni na stambeni kredit. Nije pripadao političkoj eliti, nije bio u prvim redovima stranačkih navijačkih grupa

Piše: Anisa Mahmutović

“Nisam bio blizak niti jednoj političkoj partiji, a ni predstavnicima boračkih udruženja koje ista ta politika dovela tamo gdje im nije bilo mjesto, među borce”, kazao je Osman za naš portal.

U ponedjeljak borci ARBiH su blokirali granice Bosne i Hercegovine kako bi ukazali na težak život onih koji su stvarali ovu zemlju. Proljevali su krv, gladni, bosi i goli, hrabro su stajali pred dobro opremljenim snagama Vojske Repulike Srbije. Odbranili su i omogućili slobodu, svima nama, ali i onima koji danas sklapaju stranačke brakove, dok su devedesetih trgovali duhanom i krili se po babinim kabinetima.

Uskoro će početi politička utakmica, obećaće gladnim borcima bolji život i tu “socijalnu pomoć” kako bi kupili još jedan mandat. Dok naši borici i njihove porodice gladuju, postaju žrtve sistema i u borbi za opstanak uzimaju i onu crkavicu koju im politički lopovi daju kako bi kupili glas.

Na samom kraju rata prema statistici bilo je oko 260 hiljada pripadnika boračke populacije. Koliko ih je danas kada su Sutovići i njemu slični “prodavali” uvjerenja za penzije, invalidnine ratnim profiterima i onima koje detonacija nikada nije ni dotakla. Dobro skriveni u podrume sačuvali su živote, imovinu, dok ih je branila današnja sirotinja, oni koji danas jedu sendviče na graničnim prelazima, dok im njihovi predstavnici saopštavaju da je vrijeme za godišnje odmore i da sačekaju početak septembra kako bi razmislili o njihovoj rezoluciji.

Razmišljaju borci svako jutro šta reći sinu i kćerci koji čekaju na birou čekaju neki posao i traže makar 5 maraka kako bi imali za kahvu!

Rekli bi kako je teško. Jeste, teško je kad ti je otac demobilisani borac i nema primanja, kad je život dao za zemlju, a danas nema dovoljno ni za hranu. Zakonska prava ne može da ostvari, ali ima bosanska mladost dovoljno pameti, stručnosti i znanja da dokažemo kako smo sposobni da ovoj zemlji damo novu dimenziju, da u parlamente i vlade uđu nove generacije koje će se bazirati na razvoj industrije, na socijalna pitanja, a ne na otpremnine koje su minimalno 29 hiljada za državnog poslanika. Oni se na današnjoj sjednici nisu ni stidili iznositi taj iznos. Nisu ni spomenuli da naši očevi kisnu i jedu sendviče, možda posljednji komad hljeba iz kuće kako bi tražili svoja prava.

Osman je prvoborac ARBiH, nikada nije dobio ni stambeni kredit koji je Ministarstvo za boračka pitanja djelilo borcima jer nije u tom “ministarstvu” imao rođaka, prijatelja i dovoljno novaca da odvoji onome ko bi mu omogućio “zakonski” bespovratni kredit. Rođacima, prijateljima i materijalno snadbjevenim nije bila potrebna ratna biografija.

“Titulu borca danas nosi svako, najmanje mi koji smo krenuli prvi u odbranu ove zemlje, po raznim Institutima, rješenja su “kupovali” I danas ih s ne stide, danas se broj boračke populacije udvostručio u odnosu na kraj rata”, priča nam Osman.

Zbog takvih i njima sličnih istinski borci nisu imali niti jedno zakonsko pravo u ovoj zemlji, jer nemaju novaca za mito, nisu bili politički aktivni u svojoj sredini. Zato nije bitno što su život dali ovoj zemlji i omogućili malim Izetbegovićima slobodu i bogaćenje na račun njihove hrabrosti i patriotizma.

Jel vas sram “veliki Bošnjaci”u vladama i skupštinskim klupama, stidiš li se Izetbegoviću kad pričaš o pravima Bošnjaka, a znaš da su najveći sinovi bosanski gladni, žedni i iznemogli od životne borbe? Stidiš li se tražiti njihov glas?

Ne stidi se niko od vas, jer za vas taj osjećaj ne postoji, ali stranački brak sa trgovcem duhana vam je najveći trijumf.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više