Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

“Bosansko proljeće” isprobano na sibirskoj hladnoći

Koju temu odabrati za današnju kolumnu “BIH, NE BIH”?

Nekoliko ih se nametnulo za komentar. Prebirem po bilješkama. Svaki od događaja posljednjih sedam dana zaslužuje posebnu analizu. Podvlačim najvažnije; blokade branitelja, predaja upitnika, raskol u SDA, proslava Dana neovisnosti BiH, regionalni razgovori.

Možda će bolje od komentara stanje u BiH oslikati tek djelić moga prošlosedmičnog dnevnika.

Srijeda: Danas Predsjedništvo BiH u Sarajevu predaje Junckeru i Hahnu evropski upitnik. I ovaj datum označen je historijskim. Poput mnogih, i ja zbog sastanaka trebam taj dan biti u Sarajevu. Međutim, u Konjicu iznenađenje. Nezadovoljni borci potpuno su blokirali cestu. Pred ulazom u tunel cestu je prepriječio balvan, a iza njega bivši pripadnici Armije BiH. U kolonama nervozni putnici. Obilaznih cesta i nema. Haos pojačavaju informacije kako su i na drugim mjestima borci Armije i HVO-a blokirali saobraćajnice. Vraćam se u Mostar. U Sarajevu je ionako hladno. Minus 20 je na planinama, piše “Večernji list“.

Četvrtak: Specijalci su uz dogovor s borcima deblokirali cestu. Popodne krećem u Sarajevo. Prijem je u Predsjedništvu u povodu Dana nezavisnosti BiH. Sustižu me službena vozila pod rotacijama. Bošnjački vrh vraća se s proslave u Mostaru. Tamo su postavili najviši jarbol (30 m) s bh. zastavom. Vijori se na Veležu iznad natpisa “BiH volimo te”. Kao “inat” zapadnom, hrvatskom dijelu grada. Visoki zvonik na crkvi (107 m) i križ na brdu Hum (33 m) “uzvraćaju” istom visinom. Moj pokušaj odlaska u glavni grad BiH opet je bio neuspješan. Ovaj put zbog snijega. Tegljači su zaglavili na skliskoj cesti. Daleko je Sarajevo.

Petak: Blokade su još uvijek kod Tuzle i kod Bijače. Njihovu dramu zasjenila je vijest iz Banovića. Tamo je čak 1300 članova SDA napustilo svoju stranku i prelazi u novu – PDA. Iza svega stoji moćni Mirsad Kukić. Koji se sukobio sa središnjicom SDA.

Subota: Kod Tuzle (Šićki Brod) uz manje incidente specijalci su deblokirali saobraćajnicu. Predstavnici HVO-a i Armije izjavljuju kako su oni “jedno”. Eto, konačno pomirba. Vlasti optužuju kako iza protesta stoje “neki političari”.

Nedjelja: Analiziraju se posljedice snježnog nevremena i velikih “minusa”. Danas je nekako toplije. Iako je ugodnije, svi se boje visokih temperatura. Otopljeni snijeg i velike kiše donijet će nove nevolje. Svi se boje poplava.

Ponedjeljak: Analitičari i političari komentarišu što će donijeti današnja (utorak) trilaterala u Mostaru. Dolaze predsjednici Srbije i RH. Vučić je i zadnji put nakon izborne pobjede došao u Mostar. Zanimljivo.

I evo, dragi čitatelji, procijenite što biste od ovosedmičnih događaja odabrali za kolumnu; predaju upitnika, blokade boraca, hladnoće, “inat-zastavu”, raskol u SDA, trilateralu… Ili je sve to zajedno možda najbolji komentar o stanju u državi. U svakom slučaju, nagovještaj vrućeg “bosanskog proljeća” isproban je posljednjih nekoliko dana na sibirskim hladnoćama. Što li BiH tek čeka kada zagrije?!

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više