Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dodik se potrbušio i dosjetio: Mile želi biti Tito

Piše: Rasim Belko

Potrbušio se i smišlja. Smišlja nove ustavnopravne vratolomije kako bi izazvao nove tenzije, kreirao novu krizu i kroz sveopći haos spreman ušao u novu izbornu kampanju.

Ne, nema ova priča veze s Draganom Mektićem i onom “čega se lik dosjetio”, ovo je priča o novoj podvali u režiji Milorada Dodika.

Ne znam koliko se Milorad Dodik morao potrbušiti da kreira zamisao po kojoj bi predsjednik entiteta RS i član Predsjedništva BiH iz tog entiteta bila ista osoba.

No jedno je jasno, nije to Dodik smislio da bi smanjivao birokratiju, već zbog činjenice da srpski Baja ne može da se klonira, pa onda ne može i u banjalučke Banske dvore.

Jer, doza straha koju u Dodiku produciraju neke nove političke figure u manjem bh. entitetu sve je veća.

Iz letargije opozicionog djelovanja SDS-a i PDP-a rođena su dva politička vuka, koji su za razliku od svojih stranaka direknto ušli u narod. Obećavali i dobar dio toga ispunjavali.

Ti mladi politički vukovi više od godinu dana najavljuju borbu za pozicije političkog vrha RS-a. Nebojša Vukanović i Draško Stanivuković zadali su više glavobolje Dodiku posljednjih godina nego obje opozicione stranke u tom entitetu.

Spoznao je Baja gdje mu prijeti opasnost. Izgubi li predsjedničko mjesto entiteta RS izgubio je mnogo, ne samo zbog funkcije, već i zbog toga što više neće biiti glavni čovjek, mali Tito kojeg pitaju za sve.

E zbog toga Baja preko svog političkog megafona Radovana Kovačevića svima poručuje da je to odlična ideja, posebno za entitet RS.

Zna Dodik da ćemo u narednih nekoliko mjeseci imati sagu oko izbornog zakona i svjestan je svoje uloge u svemu.

Stoga i treba očekivati da svoju ulogu koristi upravo u tom segmentu. U pravcu izmjena koje bi mu omogućile da se politički klonira i pokuša održati SNSD-ovu i sopstvenu poziciju.

No, poznajući šeretski način djelovanja Baje iz RS-a, treba očekivati ucjene, pritiske, dizanje tenzija, priče o novim napadima na RS, nepoštivanju srpskog naroda u BiH, referendume, disolucije i koješta iz Dodikovog mehanizma samoodbrane političke pozicije.

U toj priči ne treba zaboraviti ni na druga dva politička faktora. Hrvatska demokratska zajednica Dragana Čovića spremna ja dati i prodati sve samo da osiguraju sebi trajnu poziciju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

SDA će se poslovično praviti i gluha i slijepa, slijedeći želje svojih vječnih partnera, pa i ne treba čuditi ovo novo Dodikovo izvlačenje zeca iz šešira. Jer, Dodik je navikao da od SDA dobije što poželi. Pro bono, veza bez obaveza, u kojoj Dodik kupi sve.

Stoga ga ne treba posmatrati naivno, jer znajući njegove uzuse djelovanja, Dodik neće lako odustati od ideje da postane srpski Tito i ovlada i entitetom i državom.

I ne treba zbog toga kontrolisati Dodika, on svoje želje kaže i zastupa javno.

Kontrola je potrebna i neophodna tokom procesa izmjena Izbornog zakona nad SDA. Jer SDA nas je navikla na prodaju državnih interesa za sitan šićar. U cijeloj priči oni će biti sumnjivi, a Dodik čekati priliku da ih namami u kavez interesa i uhvati u klopci.

I tada će mu se pružiti prilika da ostvari ono zbog čega se potrbušio sedam dana. A najopasniji je kada se potrbuši i nestane iz javnosti.

Tih ideja se treba paziti.

(NAP)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više