Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Halali mi majko, nisam znao…

Moja majka umrla je, u 64-toj godini, uoči petka za ramazan. “Siguran džennet” – narod mi govori. Potvrdno klimnem glavom, osmjehnem se, duboko udahnem i pomislim: “Tri dženneta dovoljna nisu, da prazninu u mome srcu ispune”.

Da li sam sebičan? Ni najmanje! Ja sam siguran da je moja majka u džennetu, da je sada sa babom i majkom svojom i starijom sestrom, da nadoknađuju vrijeme koje su izgubili dok su zemljom hodali. Sjećam se, govorila je: “Nikada sebi oprostiti neću što nisam više vremena sa majkom provela”. Majko, sretan sam jer si sada sa svojom majkom. Znaš, sad znam kako je tebi bilo kad si svoju majku na onaj svijet ispratila…

Siguran sam da je sada ne boli ništa, dok svojim nogama zadovoljno korača ljepotama nebeskog vrta. Siguran sam da je sretna, nasmijana i puna žiota, ali i da povremeno pogleda na nas. Siguran sam da je sinoć htjela da me pokrije, jer sam spavao s otvorenim prozorom. Hladno je bilo. Siguran sam, jer mi je na san došla.

Ali, isto tako, siguran sam da će me boljeti, nekad više – nekad manje. I znate šta, nek’ boli, i treba da boli. Moja majka je to zaslužila, ma i više od toga.

Znate šta će me još boljeti… Svaki moj povišen ton. To ne da boli, to grize, ujeda do srži. Ja nisam umio biti tužan. Svoju tugu krio sam ljutnjom, pa bih na majku povremeno zagalamio, a oni bi mi mirno, pomalo tužno odgovorila: “Pa sine, zašto galamiš na mene?”

Majko moja, nisam galamio jer mi je ćejf bio. Galamio sam ne bi li me poslušala, pa progutala koji zalogaj, ne bi li ostavila cigaretu jer ti je škodila… Želio sam da ojačaš, da na noge svoje staneš, odeš do bašte i vidiš kako je grašak rodio… Želio sam to majko, ali ja nisam znao.

Nisam znao da ti bolje biti neće. Nisam želio. Da jesam, stope bih ti svako jutro ljubio i sve što ti srce poželilo da uradiš – dopustio. Halali mi majko, nisam znao.

Noć prije, nahranio sam svoju majku. Poželila je kuhani kupus. Napravio sam. Uzela je nekoliko zalogaja i rekla: “Ne mogu ja više”. Pojela je komadić čokolade, zapalila cigaretu i gledala televiziju. Negdje, u dubini svoje duše, znao sam da zoru dočekati neće… Nisam spavao cijelu noć. Čekao sam ono čega sam se najviše bojao…

Tokom sna… izdahnula je. Moja majka oči zatvorila je i u bolji svijet otputovala.

Dragi moji, volite, a prije svega, cijenite i poštujte svoje majke dok su žive. S vremena na vrijeme je zagrlite u obraz poljubite i kažite da je volite jer, upravo dok ovo čitate, može kasno da bude.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više