Fresh Press portal
Kolumne

Homoseksualnost nije grijeh, ali homoseksualni odnosi jesu…

Povodom nastupajuće prve gay – bh. povorke ponosa u Glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, jako je bitno s Crkvenoga stajališta i samoga nauka Katoličke Crkve, ukratko, napraviti stanovitu razliku između “homoseksualnosti” i “homoseksualnih odnosa-čina”! Te dvije, naizgled slične riječi, nipošto se ne smiju miješati, iako ih mnogi danas poistovjećuju, što je nesumnjivo pogrešno.

Piše: Josip ŠIMIĆ / Dnevno.ba

Homoseksualnost označava odnose između muškaraca ili žena koji osjećaju spolnu privlačnost, isključivu ili pretežitu, prema osobama istoga spola. Očituje se u vrlo različitim oblicima kroz vjekove i u različitim kulturama. Njezin psihički nastanak ostaje velikim dijelom neprotumačiv.

Oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje, Predaja je uvijek tvrdila da su “homoseksualni čini u sebi neuredni”. Dakle, ovdje nije naglasak, u ovoj rečenici na “homoseksualnosti”, nego na “homoseksualnim činima-odnosima” – da pojasnim – onima koji to prakticiraju! Takvi odnosi, protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni.

Zaista, zaista kažem vam: kraljevstva Nebeskoga neće baštiniti ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni mekoputnici, ni muškoložnici, ni KRADLJIVCI, NI LAŠCI, ni lakomci, ni pijanice, ni psovači, NI UBOJICE, NI KORUMPIRANE OSOBE, NI ONI KOJI ŠUTE NA ZLOČINE, PODRŽAVAJU I PRIKRIVAJU ISTE…“ (Usp. 1 Kor 6-10)…, nakon njihova ovozemaljskog života, „Bog će poslati svoje anđele, da pokupe sve bezakonike i bace ih u peć ognjenu (Mt 13, 41-42), i izreći osudu: „Odlazite od mene prokleti u oganj vječni, tamo će biti plač i škrgut zubi“ (Usp. Mt 25,41).

Nemali broj muškaraca i žena pokazuju duboko ukorijenjene homoseksualne težnje. Ta objektivno neuredna sklonost za većinu njih predstavlja kušnju. Zato ih treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću. Izbjegavat će se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom životu ostvare Božju volju, i ako su kršćani, da sa žrtvom Gospodinova križa sjedine poteškoće koje mogu susresti uslijed svojega stanja” – kaže nauka Katoličke Crkve!

Homoseksualne osobe pozvane su na čistoću. Krepostima ovladavanja sobom, odgojiteljicama nutarnje slobode, kadšto uz potporu nesebična prijateljstva, molitvom i sakramentalnom milošću, one se mogu i moraju, postupno i odlučno, približiti kršćanskom savršenstvu” – KKC!

I za kraj, jako je bitno napomenuti izjavu pape Franje o Homoseksualcima:

Ako je netko homoseskualac i traži Gospdina u dobroj volji, tko sam ja da mu sudim? – izjava je iz srpnja 2013. koja se smatra prekretnicom u odnosu Crkve prema seksualnim manjinama. A tražiti Gospodina u dobroj volji znači biti pozvan na čistoću, bez homoseksualnih čina!

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Uhapšen novinar Josip Šimić zbog sumnje da je krivotvorio SIPA-ine dokumente

D.K

Narušeno mu je zdravlje! Josip Šimić podnio krivičnu prijavu protiv ministra Mektića

E.H

SIPA uhapsila novinara Josipa Šimića čije je Facebook statuse na presici čitao Mektić

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više