Fresh Press portal
Kolumne

Hrvatska SOA uhvaćena u režiranju afere “selefije”: Da li su i Rusi umiješani u operaciju?

Hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić našao se u centru afere naoružavanja selefija u BiH o kojima je vrlo ozbiljne navode iznio portal Žurnal. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je u svom javnom obraćanju potvrdio navode portala Žurnal, što je onda izazvalo šoktalase u Hrvatskoj i BiH.

Piše: Nedžad AHATOVIĆ // Index.ba

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) je nakon ovog javnog očitanja ministra Mektića zatražila zvanični stav institucija drzave BiH, odnosno Ministarstva sigurnosti i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA). Predsjednica Hrvatske nije željela komentirati ovaj novi diplomatski ispad koji u skladu sa navodima portala Žurnal ozbiljno kompromitira kompletnu hrvatsku vanjsku politiku i njene državne institucije.

Andrej Plenković, Dragan Čović i Božo Ljubić koj borave na seminaru o novom Evropskom ustavu u Neumu odbacili su pisanje portala Žurnal kao neosnovano i okarakterisali ga kao besmislicu. Istovremeno Tužilaštvo BiH je odmah otvorilo istragu o ovom slučaju.

Ako se pokaze tačnim pisanje Žurnala, to znači da je Hrvatska upriličila obavještajnu operaciju u BiH s ciljem diskreditacije države Bosne i Hercegovine i njenih ukupnih sigurnosnih kapaciteta i državnih struktura pokušavajući da dokaže navode o kojima je predsjednica Hrvatske javno govorila u više navrata. A radi se o tvrdnji između ostalog iznesenoj od strane predsjednice 17.09.2017. da se u BiH nalazi 10.000 terorista i da njihov broj raste, te da oni predstavljaju prijetnju za sigurnost EU.

Krajnji cilj je bio da se u medijskoj ofanzivi koja bi nakon otkrivanja namjerno ubačenog oružja, Bošnjaci muslimani i njihovo političko rukovodstvo optuže za islamski fundamentalizam i povezanost sa ISIL-om. Taj argument bi se koristio kao sredstvo vanjsko-političkog pritiska kako bi se na mala vrata progurala ideja o trećem entitetu, odnosno trećoj glasačkoj kutiji, gledano sa aspekta apelacije Bože Ljubića o izmjeni Izbornog zakona BiH.

Ova priča korespondira sa nezvaničnim stavom HDZ BiH i HNS-a o Bošnjacima koja je bazirana na predrasudama iskazanim i u okviru tradicionalnog obilježavanja maškara u Ljubuškom.

Prema pisanju nekih medija proslog ljeta bivši šef FSB-a Nikolaj Patrušev u jednom hotelu kod Trogira se sreo sa Draganom Čovićem i Milijanom Vasom Brkićem. Milijan Vaso Brkić zamjenik predsjednika HDZ-a Hvatske nakon sastanka sa Rusima izdao je usmeni „naputak“ za pripremu medijima pod njegovom kontrolom za izbornu kampanju u BiH. Cilj je bio pobjedom Čovića i njegovim ulaskom u Predsjedništvo BiH započeti proces rušenja predsjednika HDZ-a i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Naime, Plenković je izgleda zadnja prepreka jačem ruskom ekonomskom prodoru u Hrvatskoj u kojem ljudi bliski Čoviću i Brkiću imaju direktan finansijski interes. Ovaj dvojac se dovodi indirektno u vezu sa firmom PPD Zagreb koja je jedan od glavnih partnera ruskog Gazproma na Balkanu. PPD je partner i u poslovima sa Aluminijem Mostar kojeg kontrolira Dragan Čović. Pod posredovanjem ove firme početkom prošle godine kada je Aluminij potpisivao ugovor sa Elektroprivredom BiH, bankovne garancije im je odobrila ruska Sber banka, kojoj je koncern AGROKOR glavni dužnik.

No, umjesto Čovića, u Predsjedništvo BiH je ušao Željko Komšić što je teško uzdrmalo planove tzv. hercegovačkog lobija.

Ove poslovno političke veze sa ruskim kapitalom uslovno rečeno oba HDZ-a uveliko potpomaže otvoreno savezništvo HDZ-a BiH i SNSD-a Milorada Dodika čija finansijska stabilnost u entitetu RS zavisi od plasiranja ruskog kapitala u ovom entitetu i njihove direktne finansijske pomoći Vladi RS.

Dok se Hrvatska preko svoje obavještajne agencije SOA igra crnih operacija po Bosni, u Ambasadu Srbije u BiH još prosle godine stigao je obavještajni trio la campanela par exelance. Radi se o Goranu Živaljeviću dugogodišnjem obavještajcu BIA-e i donedavno zamjeniku ambasadora Srbije u Makedoniji, kojem tamošnji mediji na teret stavljaju direktnu umješanost u dešavanja u Sobranju tokom dramatičnog preuzimanja vlasti od strane legalno izabranog aktuelnog prozapadno orijentiranog predsjednika Mekedonije Zorana Zaeva i Goranu Dragoviću bivšem komandantu Žandarmerije, koji je imenovan za savjetnika novog ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića inače bivšeg direktora srbijanske BIA-e.

Ovaj trio za sada vješto krije svoje aktivnosti pokazujući tako daleko veće iskustvo i ozbiljnost od svojih kolega iz MIP-a Hrvatske, koji svojim gafovima poput ovog, ako se dokaže neuspjelog naoružavanja selefija ispadaju zaista obavještajni amateri i potpuni diplomatski diletanti.

Žalosno je da Hrvatska vodi otvoreno neprijateljsku politiku prema BiH, premda zvanično Hrvatska daje potporu BiH na njenim putu ka EU. Još gore od toga je činjenica da je Predsjednica Republike Hrvatske svoju poziciju koja mora imati visoki dignitet, praktično stavila u funkciju dnevno-političkih potreba Dragana Čovića i HDZ-a BiH postavši najuspješniji portparol izmjena Izbornog zakona BiH i to u međunarodnim okvirima.

Radi svih žrtava Domovinskog rata u Hrvatskoj, jako mi se teško pomiriti sa činjenicom da aktuelna vlast u Hrvatskoj svog saveznika u lobiranju protiv BiH vidi u SNSD-u Milorada Dodika, dajući indirektno potporu njegovoj secesionističkoj politici kroz oživljavanje ideje o tzv. HZHB.

Sramotno je da je hrvatski državni vrh neuvjerljivo i mlako reagovo na okupljanje članova Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu. Od HDZ-a BiH iskreno i nisam očekivao reakciju. Pitam se gdje je nestao nesalomivi pobjednički duh hrvatskog ratnika obučavanog u ekstremno teškom drilu Središnjice za specijalističku izobrazbu hrvatskih časnika i dočasnika Šepurine kod Zadra, kamenu temeljcu pobjede Hrvatske vojske u vojno redarstvenoj operaciji OLUJA! Pitam se također i šta bi pali branitelji Vukovara rekli na sve to?

Povezani članci

Ahatović: “Dodik gubi entitet RS, NATO pokazao ko je glavni”

E.H

Ahatović “zbunjen”, pa pita Kojovića: Kome ste tražili 2011. da se gradi spomenik, a koga bi to sada 2019. zabranili!?

E.H

Prizivamo zlo?! Da li je sukob u BiH neminovan?

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više