Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

KO SVE RADI U MEDIJIMA? Postajemo društvo nacionalizma, mržnje i senzacionalizma.

Nisu me naučili da je novinarstvo profit, nego sveto zanimanje zasnovano na etici.

Ne želim prihvatiti trend izopačenih naslova, još gorih tekstova, a sve da bi podilazila tebi koji čitaš samo jet set, poneku sportsku vijest i nacionalističke “bombe”.

Kao takav pljuješ po novinarima, istim onim koji nisu naučili reći uredniku “neću” i koji pišu tekstove što tvoj intelekt razumije. To su oni novinari koji podilaze tvom ukusu, ali se u isto vrijeme dodvoravaju šefovima i urednicima, što o novinarstvu znaju koliko su informisani iz crne hronike.

Bitno je da je skandalozno, ekskluzivno ili dramatično, a koliko je edukativno ili informativno, ma nije bitno!

Vidiš druže, studirala sam novinarstvo, učila ga iz knjiga za koje čuo nisi i naučila da kreiramo javno mnijenje.

Jadno li ono mišljenje koje bosanskohercegovački mediji kreiraju!

Pitam se gdje su nestali novinari što su otkaze dobijali radi mišljenja, stava i objektivnosti, zašto u našim medijima nema više britkih, kratkih, jasnih rečenica i oštrih umova?

Ponekad pomislim da je internet postao zlo, ostavljajući mogućnost kreiranja medija svakom pojedincu kome padne napamet skuckat dvije rečenice. Novinari je postao svaki šumski medvjed, a Zakona o regulaciji komunikacije u online prostoru ni na vidiku.

Zgražavo si se na monologe Riste Đoge devedesetih, a danas je takvih na desetine, djeci nam nameću svoja mišljenja putem interneta. Postajemo društvo nacionalizma, mržnje i senzacionalizma.

Ja svoje obrazovanje neću “gaziti” da bi ti pročitao moj tekst i znam sad, ako si i došao s čitanjem do ove rečenice, kako mi psuješ i nazivaš me budalom.

Neću biti dio ekipe koja te male umove uči kako je bitno to što se Jelena Karleuša nije našminkala ili kako je bitno to što je neko Srbin, Hrvat ili Musliman.

Pa idiote (moram te tako nazvat) zar ti nije važnije da mentalni sklop tvoje kćeri ostane sačuvan, nego da pleše sa tri godine poput Karleuše ili je oponaša oblačenjem u šesnaestoj. To ti se frajeru graniči sa zdravim razumom!

A ti koji kucaš po cijeli dan, baš kao i ja sada, jel ti na fakultetu (ako ga uopšte imaš) neko rekao da su zbog medijskog spinovanja medija iz Srbije počeli sukobi u Jugoslaviji?

Protjerivali su ih, klali, na kolce nabijali, zlostavljali sve radi čitanosti i političke podobnosti.

Sjećaš li se protesta na Kosovu i rečenice: “Ne sme niko da vas bije”, izvađena je iz konteksta. Na opasku protestanta Miloševiću: “Biju nas predsedniče” ovaj je odgovorio pomenutom rečenicom, a uvažene kolege iz tog perioda ulizivajući se prvom čovjeku devedesetih, dodali su pogrdni naziv “šiptari”, odnosno albanci.

Vidiš gdje nas odveo taj medijski spin. Donio nam je genocid, silovane žrtve i na desetine mrtvih (na sve strane)

Naslov objavljen na portalu Saff.ba, razlikuje li se od onog koji je objavljen devedesetih u srpskim medijima?

Knjiga: Zločin u19:30

Nema velike razlike, zar ne?

Terorizam uma se ovo zove, ako nisi znao. Ti si ono što čitaš, gledaš, učiš i zato biraj za sebe štaa ćeš biti. Nacionalistička marioneta koja nekome puni džepove ili zdrav razum koji želi graditi budućnost svog djeteta.

Molim te, obraovanjem gradi mir i ljubav!

Autor: Anisa Mahmutović

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više