Fresh Press portal
Kolumne TOP VIJESTI

Ramazan svojom posebnošću treba otvoriti naša srca i umove da bismo kur’ansku poruku razumjeli

Poslanik je kazao da je Allah, dž.š., rekao: “Svako djelo čovjekovo pripada čovjeku, osim posta, post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem.” Posebna je nagrada jer je i djelo posebno, ono je svjedok čovjekove istinske vjere jer je skriveni ibadet i samo je Stvoritelju poznato da li rob Njegov ustrajava u odricanju od tjelesnog užitka od zore do zalaska sunca s namjerom da bogobojaznost ojača, kazao je Izet ef. Čamdžić, imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

– Kako god posteći od zore do akšama ustrajavamo u odricanju od užitka svake vrste, a u tom odricanju duhovno snažimo, tako kao vjernici trebamo u svakome danu u dobru ustrajavati i od grijeha se udaljavati jer je upravo to prava potvrda naše bogobojaznosti. Poslanik nam to potvrđuje kada kaže: “Kloni se harama, bit ćeš najpobožniji čovjek.” A šta nas bolje od posta tom odricanju od grijeha uči – kazao je ef. Čamdžić.

Ramazan je mjesec Kur’ana, ali ne smije naše druženje s Kur’anom u ramazanu biti ograničeno samo na njegovo učenje i slušanje. Ramazan svojom posebnošću, svojim bereketom treba otvoriti naša srca i umove naše da bismo kur’ansku poruku razumjeli, prihvatili i po njoj naše živote ravnali, sigurni da nam to svima donosi sreću i uspjeh, poručuje ef. Čamdžić.

– Vjerničke duše s nestrpljenjem iščekuju ramazan jer on donosi blagodati i dobra neizmjerna. On je mjesec zajedništva, jačanja džemata. Prva njegova trećina je rahmet, a taj rahmet – milost Božija je, kako Poslanik kaže, svakog trena nad i sa džematom, nad našim zajedništvom.

Ovi ramazanski džemati, namaski, teravijski su najbrojniji, trebaju biti škola našeg zajedništva u svim sferama našega življenja. Naša okupljanja u džamijama jesu dobro i za to dobro slijedi nagrada, svaki korak do džamije je dobro djelo i na svaki se briše jedan grijeh, ali taj džamijski džemat nije sam sebi cilj. Mi u džamiju, da džemat pravimo, dolazimo da bismo se zbližili, zavoljeli i učvrstili naše safove da bismo bili snažni u svim životnim situacijama – zaključio je ef. Čamdžić.

IZVOR: avaz.ba

Povezani članci

Islamska zajednica objavila visinu sadekatu-l-fitra i iznos nisaba za ramazan 2020.

E.H

Premijer Australije Muslimanima čestitao Ramazan: “Kao i vi, volio bih da su džamije otvorene”

E.H

Večeras prva teravija, sutra prvi dan posta mjeseca ramazana

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više