Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Realna slika Bosne i Hercegovine u očima njenog građanina

Predsjedavajući predsjedništva izjavio je kako će krajem ovoga mjeseca domaći dužnosnici iznijeti stranim dužnosnicima iz EU realnu sliku stanja Bosne i Hercegovine. A da bi se došlo do takve slike bit će održani razni radni sastanci na svim nivoima vlasti u državi.

Realno govoreći, B-H političari neće svojim kolegama iz EU iznijeti realnu sliku stanja BiH. Jer kada bi iznijeli realnu sliku stanja BiH, ovi iz EU-a bi naše političare pitali samo: „Pa kako ste mogli tako voditi i upropastiti vlastitu državu?“

Državu su upropastili iz više razloga. Jedni je ne vole i ne smatraju svojom pa od nje kradu bez grižnje savjesti a oni koji ju vole samo slijede primjere kolega na vlasti. Drugo, nesposobni su voditi državu jer se bave isključivo političarenjem a ne konkretnim gospodarskim, ekonomskim, socijalnim i drugim problemima i programima. Na mjesta odlučivanja i stvaranja takvih programa se postavljaju podobni stranački prijatelji a ne sposobni i pametni stručnjaci. Vlast im služi samo za vlastite i probitke uskih krugova iz reda obiteljskih, stranačkih ili onih koji služe potkupljivanjem i ucjenama.

Sve navedeno se ne smije javno obznaniti i to se neće tako lako otkriti dužnosnicima EU. Međutim, isti ti dužnosnici iz EU dosta navedenoga već znaju i zato nam i ne daju da im se približimo. Vide ljudi o čemu se tu radi.

Kada bi pitali kakva je realna slika stanja u BiH, to pitanje bi trebalo uputiti na adresu običnog i malog građanina a ne političara. Građanina koji nije član ni simpatizer nijedne stranke pa neće biti pristran. Građanina koji bez obzira na svoju nacionalnu i vjersku pripadnost, uistinu živi svoju vjeru i voli svoje a tuđe poštuje i ne dira te ne mrzi nikoga a bio bi spreman pomoći svakome u nevolji.

Realnu sliku stanja treba pitati građanina koji jest zaposlen ali onoga koji prima prosječnu platu. Znači, njega koji vidi oko sebe i vidi one koji su daleko iznad njega ali isto tako vidi i one koji su na dnu bez ičega. Njega pitati sliku stanja, njega koji s platom može jedino preživjeti a ako ima veću porodicu, taj mu izvor prihoda apsolutno nije dovoljan ni za preživljavanje pa se snalazi na razne načine, muči se početkom školske godine, zabrinut je kada dolazi zima jer treba spremiti ogrjev i počinje postajati nervozniji svakim danom što se sve više približava datum isteka registracije automobila.

Srednji sloj je uništen. Ovakvi primjeri ovoga građanina s prosječnom platom pripada nižem sloju. A nezaposleni i penzioneri s minimalnom penzijom su kasta za koju treba tek izmisliti naziv. No, takvih je u ovoj državi najviše. Ovih s platom oko prosjeka ili čak manjom i onih koji nemaju ni to. Njih je najviše i njih treba pitati realnu sliku Bosne i Hercegovine. Njih a ne političare koji su ih doveli do toga gdje su.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više