Fresh Press portal
Početna » Blog » Vasković otkrio novi veliki skandal! Dodiku sad gori pod nogama
Kolumne

Vasković otkrio novi veliki skandal! Dodiku sad gori pod nogama

Vasković

1.

Firma “Medietik” dobila je od Fonda zdravstvenog osiguranja RS pet ugovora o nabavci medicinske opreme, ukupne vrijednosti 2.750.000 KM, bez PDV-a.

2.

“Medietik” do.o. iz Banjaluke ove ugovore dobio je i realizovao u periodu od početka aprila pa do 21. maja ove godine, sve i jedan u vrijeme pandemije korona virusa.

3.

Firma “Medietik” d.o.o. iz Banjaluke u vlasništvu je Željka Babića, koji je i njen direktor. Željko Babić je muž Ane Trišić-Babić, savjetnice Milorada Dodika.

Međutim, “Medietik” je u stvarnom vlasništvu Vlade i Željka Babića, koji su braća, a prvi je pod punom kontrolom Ranka Škrbića, nekadašnjeg ministra zdravlja i grobara zdravstva Republike Srpske.

4.

“Medietik” već devet godina ima monopol na sve nabavke za Kliniku za očne bolesti UKC RS Banjaluka i u drugim Bolnicama širom RS. Ta firma se nije bavila nabavkom medicinskih aparata iz drugih oblasti do napada virusa. Uslijedio je zaokret.

5.

Tokom pandemije, Škrbić, koji i dalje gospodari zdravstvenim sektorom, očekivano je Babiće izabrao za brze profiterske poslove.

6.

Korona je omogućila Babićima da za samo mjesec dana od Dejana Kusturića, direktora Fonda zdravstva RS, još jednog sluge Milorada Dodika i Ranka Škrbića, dobije poslove vrijedne 2.750.000 KM.

7.

“Medietik” je, prema mojim izvorima iz zdravstvenih institucija, u aprilu dobio nabavku aparata za ozonoterapiju, oksigenoterapiju, aerosol-terapiju, vještačko disanje i ostali terapeutski aparati za disanje; I to pet setova, sve po cijeni od 93.661 KM.

Babići su ove aparate nabavili od firme DRAGON CONNEXION COMPANY SHAN TUNG STREET, MONGKOK iz Hong Konga.

8.

U aprilu je uslijedio još jedan ugovor, ali značajno veći od prvog. Nabavljeni su aparati za umjetno disanje i ostali terapeutski aparati za disanje /RESPIRATOR PA 7008; Nabavljeno je tri komada po ukupnoj cijeni od 102.494 KM.

Roba, koja po komadu košta 34.164,6 KM (bez PDV-a) dobavljena je iz Dubaija, od firme JBERGUE CONSULT GROUP LTD ASPECT TOWER OFFICE 1101 DUBAI (Ujedinjeni Arapski Emirati).

9.

U maju je prava dobitna kombinacija za Babiće – Dobijaju bingo – nabavku aparata za ozonoterapiju, oksigenoterapiju, aerosol-terapiju, umjetno disanje i ostali aparati za umjetno disanje, u vrijednosti od 1.572.000 KM.

Ovi aparati nabavljeni su, takođe, od firme DRAGON CONNEXION COMPANY SHAN TUNG STREET, MONGKOK iz Hong Konga.

10.

Od iste firme, u maju, stiže još jedna isporuka aparata za ozonoterapiju, oksigenoterapiju, aerosol-terapiju, umjetno disanje i ostali aparati za umjetno disanje u vrijednosti od 380.582 KM.

Ukupno je nabavljeno dvadeset komada ovih aparata, a za njih je plaćeno 1.572.000KM + 380.582 KM=1.952.582 KM, odnosno 97.629 KM po aparatu.

Piše: Slobodan VASKOVIĆ

Povezani članci

Milorad Dodik pisao predsjednici Švicarske, a do juče nije znao ni kako se zove

E.H

Dodik i Čović poigravaju se sa budžetom i izborima! Hoće li izdržati zbog sastava CIK-a?

E.H

Dodik čestitao Vučiću na uspješnom razbijanju demonstranata

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više