Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Fotograf na ivici bankrota zbog čuvenog selfija majmuna

Fotograf David Slater, autor čuvenog selfija majmuna, objavio je da je na ivici bankrota zbog tužbe koju je pokrenula PETA, a koja tvrdi da autorska prava zapravo pripadaju majmunu, ćubastom makaku Narutu.

Slater se već godinama bori da osigura autorska prava na fotografiju, a nije mogao priuštiti avionsku kartu do San Francisca kako bi prisustvovao sudskom ročištu, održanom u srijedu, već je cijeli događaj pratio od kuće putem interneta, prenosi “The Guardian”.

Priča o fotografiji počela je 2011. godine kada je Slater bio u Indoneziji i fotografisao grupu majmuna. On tvrdi da su fotografije nastale zbog njegove dovitljivosti da natjera majmune da pritisnu dugme za okidanje fotoaparata, dok su gledali direktno u objektiv.

“To nije slučajno ponašanje majmuna. Zahtijevalo je dosta znanja sa moje strane, mnogo istrajnosti, znoja i muke”, rekao je Slater, prenosi “The Guardian”.

Fotografija je postala veoma popularna i zaradio je nekoliko hiljada funti kojim je pokrio troškove puta u Indoneziju, ali je 2014. godine postala predmet spora o autorskim pravima, nakon što je Slater zatražio od sajtova Techdirt i Wikipedia da prestanu koristiti njegove fotografije bez dozvole.

Sajtovi su odbili rekavši da fotografija ne može imati autorska prava jer je majmun originalni kreator slike.

Kancelarija za autorska prava SAD donijela je odluku da autorska prava ne mogu pripadati životinjama, a PETA je 2015. godine podnijela tužbu, kojom su tvrdili da autorska prava pripadaju životinji i identifikovali su majmuna kao šestogodišnjeg mužjaka makaka Naruta.

Sud je 2016. godine donio odluku protiv PETA-e rekavši da životinje ne mogu biti vlasnici autorskog prava, ali tužbe i žalbe su se nastavile i do danas.

On je zbog svih procesa na ivici bankrota i razmatra šta bi mogao raditi kako bi zaradio, jer prema njegovim riječima, sada nema dovoljno ni da plati porez na dohodak.

– Pokušavam postati teniski trener. Razmišljam čak i o šetanju pasa. Ne zarađujem dovoljno ni da platim porez na dohodak. Na ivici sam da sve ostavim- rekao je Slater za “The Guardian”.

Preuzeto sa: Faktor.ba

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više