Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Imate li nadut trbuh? Znakovi upozorenja koje nikad ne bi trebali ignorisati

Većinu vremena, nadutost dolazi iz ne ozbiljne kvarove u želucu, kao što su laktoza netolerancije ili čak i kada je imao previše jesti. Ali to nije uvijek slučaj, što znači da je nadut stomak ponekad može biti izazvan nešto opasnije, čak i rak. Ali kako razlikujemo od nije opasna za zabrinjavajuće nadutost? U nastavku teksta možete pročitati oko 10 dijagnozama koje su povezane sa ozbiljnim i opasnim nadutost

Mršavljenja – Kada sumnjivo početi gubljenje težine bez bilo kakve promjene u svoj dnevni plan prehrane ili fizičke aktivnosti, nego da je zabrinjavajući znak, posebno ako izgubite 10 posto vaše opšte tjelesne težine. To bi mogao biti znak raka potencijal koji je u svojim crijevima i pritisne stomak tako se osjećate puni nakon male količine hrane. Također se može imati tumor koji tajne neke tekućine koja suzbija apetit.

Ascites – To je stanje u kojem se odjednom dobiju veću težinu i svoj struk širi. Zapravo se to dogodi zbog abnormalnog količinu tekućine koja se luči u stomaku. Možete osjetiti ogromna, a može čak izgledati kao da ste trudni. Većinu vremena to je znak bolesti jetre. Nadutost u kombinaciji sa žutice, okrenite kožu i oči žute, što je definitivno znak raka proširio na jetru. Međutim, to ne mora biti rak; to može biti još jedna bolest kao što je hepatitis.

Teška i iznenadna bol u trbuhu uz nadutost i mučninu i povraćanje može značiti da postoji opstrukcija napravljen od ožiljak tkiva ili čak tumora crijeva. Kako bi se izbjegli creva perforacije koje mogu biti fatalne, trebalo bi da odmah se obratite lekaru. Bolovi su akutne i dolaze u valovima, jer utrobi su puni hranom i sokovima i dok pokušavaju da gura sve to kroz opstrukcija, osećate bol.

Najozbiljniji uzroci nadutosti:

Rak jajnika je 5. najverovatnije raka u žena. Simptomi su uporne nadutost, osjećaj pune brzo i bol u karlici. Žene preko 50 uglavnom su izloženi i faktori rizika nemaju djecu ili da ih kasno u životu, gojaznost, porodične istorije ove vrste raka, dugoročno hormonske terapije.

Rak maternice – simptomi su abnormalno vaginalno krvarenje, vaginalni iscjedak koji je vodenasta i krvi, bol u zdjelici, bol tokom seksa ili mokrenja. Faktori rizika su uzimanje dodataka estrogena, radioterapija, tamoksifen, porodičnu istoriju raka debelog crijeva naziva Lynch sindrom, ili porodičnu istoriju raka maternice.

Rak debelog crijeva – to može biti na kraju debelog crijeva ili negdje na početku. Ako je u početku izaziva uporan nadutost, krvarenja i situacija je vrlo vjerojatno pogoršati. Ako je u sredini ili na kraju, nadutost može biti samo početni simptom. Ova vrsta raka može spriječiti promjenom navika života i pokretanje postrojenja na bazi prirodnih ishrane.

Raka gušterače – Na žalost, ovaj rak je poznat kao jedan od najagresivnijih i sa najvišom stopom smrti. Tipični simptomi su nadimanje sa žutice, slabog apetita, gubitak težine i gornji bol u trbuhu. Dijabetes uz leđa i bol u trbuhu je još jedan simptom.

Rak želuca – nema nikakve simptome u početku, ali kasnije se mogu prikazati kao nadutost, loša probava i osjećaj punoće u gornjem trbuhu. Ponekad je već dostigao opasnu fazu kada je dijagnosticiran tako opseg simptoma može proširiti i na gubitak težine i mučnina. Bakterija Helicobacter pylori je još jedan faktor rizika i istovremeno glavni razlog za rak želuca.

Bolest jetre nije opasan i većinu vremena je benigni, ali može dovesti do toga da ćelije raka da se širi iz nje u druge organe. To je zato što je sva krv se filtrira kroz njega i kada ćelije raka su u krvotok, oni će proći kroz jetru. Faktori rizika su nadutost uz ascites i žutice. Rak jetre može razviti kod ljudi koji imaju istoriju sa hepatitisom ili prekomjerna upotreba alkohola.

Divertikulitis je uzrokovana kombinacijom nekoliko uvjeta, kao što su nadutost, groznica i bol u trbuhu. Svi ovi su uz proljev ili zatvor. To treba tretirati sa tečnim dijetu i antibiotika. Do CAT apsces skeniranje može isključiti, to je komplikacija koja može čak zahtijevati operaciju. Visok vlakno dijeta treba slijediti nakon što prošli sve komplikacije.

Zdjelične upalne bolesti se dešava kada jajnika ili Falopian cijevi su uglavnom zaraženi spolno prenosivih bolesti, Gonoreja ili Chlamydia. To se može dogoditi tijekom pobačaja, abortus, porođaja ili ubacivanje intrauterini uložak. A karlice ispit treba, a to je obično tretirana antibioticima, jer može dovesti do neplodnosti ili vanmaterične (jajovoda) trudnoće.

Kronova bolest – to je autoimuna bolest koja utječe na GI trakta i tankom crijevu i debelog crijeva. Glavni simptom je nadimanje i to može dovesti do debelog crijeva prepreke koje mogu biti uz gubitak težine, mučnina, povraćanje nakon jela i krvi u stolici. Ostali simptomi su bol u zglobovima, upalni u oči, usta čireve i lezije na koži.

Vaginalno krvarenje ili krv u stolici – Ako žena doživi krvarenje između razdoblja ili nakon menopauze, oni treba da obrate posebnu pažnju jer to može biti u vezi sa nadutost. Međutim, većinu vremena to nije povezano sa najopasnijim bolesti, ali to je najvjerovatnije slučaj hemoroida, nepravilnog menstrualnog ciklusa, mioma ili endometrija atrofiju.

Fever – Ako je nadutost praćena groznicom, nego da je znak upale ili infekcije. Trebalo bi provjeriti krvi i ako je broj bijelih krvnih zrnaca dobio veći, zdjelice, mokraćnog ili gastrointestinalnog infekcije treba isključiti.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više