Fresh Press portal
Magazin Zanimljivosti

Irske katoličke redovnice tvrde da su im naredili da unište dokumente o testiranju cjepiva na djeci

Svjedočanstvo iz katoličkog doma Bessborough za majke i djecu u okrugu Cork u Irskoj, tvrdi da im je 2013. godine naloženo da unište “sve dokumente” u svezi sa ispitivanjima cjepiva na djeci

Dom je također bio u središtu skandala sa masovnim grobnicama beba.

Katoličke redovnice su priznale da je naredbu izdala Komisija za ispitivanje zlostavljanja djece (CICA), koja niječe tu optužbu.

CICA je testirala cjepivo na bebama sve dok sudski postupak nije zaustavio istragu.

Sestre svetih Isusovih i Marijinih Srca su to izjavile preko svojih odvjetnika u pismu Tusli, Irskoj Agenciji za djecu i obitelj. Pismo, datirano u siječnju 2015. godine, objavljeno je u novinama Irish Examiner, prema Zakonu o slobodi informiranja, piše IrishCentral.

Dnevnik Irish Examiner, izvjestio je u kolovozu 2014. godine da je pismo poslao pomoćnik nadstojnika socijalnih radnika Pearl Doyle koji je naveo niz pitanja u svezi s materijalom koje je dobila agencija Tusla, u 2011. godini. Ovo pismo je poslano u isto vrijeme kada je irska vlada predložila pokretanje istrage o domovima za majke i djecu.

U pismu je postavljeno ukupno 23 pitanja o smrtima novorođenčadi, ukopima, financijskim zapisima i zapisima o cjepivima.

Među tim pitanjima, Doyle je pitao gdje se nalazi “cjeloviti” popis zapisa o cjepivima i kako su djeca bila odabrana za cijepljenje, da li je dobivena suglasnost majke i, ako da, gdje su ti obrasci za pristanak.

Pet mjeseci kasnije red časnih sestara je odgovorio, preko svojih odvjetnika, da su dobili upute da unište “sve dokumente po savjetu komisije CICA piše Novi-Svjetski-Poredak.

U pismu se navodi:

“Zajednica je predala sve dokumente koji su bili u posjedu HSE-a. Kongregacija je 2013. godine bila upućena od strane Povjerenstva za ispitivanje testiranja cjepiva, te je trebala uništiti sve dokumente koji su u njihovom posjedu ili pod njihovom kontrolom u svezi sa testiranjima cjepiva.

CICA je priopćila kako nije izdala “takvu uputu”.

U 2014. godini, otkrivena je masovna grobnica u katoličkoj kući za neudane majke u Tuamu, u okrugu Galway. 796 djece koja su umrla između 1925. i 1961. godine pokopana su u masovne grobnice.

Nakon ovog strašnog otkrića uspostavljena je istraga Doma za majke i djecu. Tim od tri povjerenika je predovio sudac Yvonne Murphy. Oni istražuju što se dogodilo sa više od 35.000 žena i djece smještenih u ove domove između 1922. i 1998. godine.

Ogromno istraživanje ispituje uzroke smrti majki i djece u domovima, pokapanja, ispitivanja cjepiva provedena na djeci, kako su stanari završili tamo, kako su se liječili i gdje su nakon toga otišli.

Bivši stanovnici nekih od 14 domova diljem Irske počeli su privatno svjedočiti.

Pogledajte izvješća istraživačke televizije RTE u emisiji “Prime Time”:

 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Kad te pitaju zašto bježiš iz BiH: “U ovoj državi nema para ni za gladnu djecu”

E.H

Voli svoje dijete kakvo god da je – netalentovano, nesretno, i kad poraste.

E.H

Burna rasprava na sarajevskom aerodromu: 70-godišnjem 100% invalidu oduzeta električna kolica

A.R

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više