Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Fuad Backović Deen: Eurosong se mora vratiti u BiH

Fuad Backović Deeen jedan je od rijetkih pjevača koji su BiH dva puta predstavljali na takmičenju Eurosong. Dok se u regiji mediji uveliko bave nastupima svojih predstavnika u BiH se sve manje govori o tom takmičenju. Sve rjeđe se postavlja pitanje zašto zastava BiH više nije među zemljama učesnicama.

– Jako mi je tužno da se u BiH sve manje piše i priča o Eurosongu, tužno je i da se sve manje priča o kulturi generalno. Poražavajuća je činjenica da smo mi kao narod to prihvatili i da se ne trudimo baš mnogo da to promijenimo. Jako mi je nezahvalno iz pozicije ko je stajao na toj sceni, pjevao, borio se za što bolji rezultat i promociju BiH da pokušam približiti kolika je važnost i veličina Eurosonga za jednu državu ili izvođača.

Eurosong je sjajna platforma za promociju države, historije, kulture, običaja, turizma. Naravno sjajna je prilika i za izvođače da pokušaju izgraditi međunarodnu karijeru i probaju izaći iz regionalnih okvira. Da bi postigli uspjeh morate imati kompletan tim profesionalaca, ja sam prošao taj proces dva puta, 2004. godine kada smo ostvarili ogroman uspjeh i 2016. kada je rezultat izostao. Tada smo iskritikovani, a niko se nije trudio da sazna šta se zapravo desilo, govori Deen na početku našeg razgovora.

Iznimno sam ponosan i dan danas što sam dva puta bio muzički ambasador BiH i dva puta bio oficijelni predstavnik BiH na izboru za pjesmu Eurovizije. Iznimno sam ponosan što sam dva puta stajao na toj impozantnoj sceni, obratio se toj publici i branio boje Bosne i Hercegovine. Problematika Eurosonga na BHRT-u se mora rješiti. Eurosong se mora vratiti bh. publici i ono što je najvažnije vratiti se našim sjajnim muzičarima i našim izvođačima čije je apsolutno pravo da svake godine rame uz rame stoje na toj sceni zajedno sa predstavnicima drugih zemalja. Mene i dalje čini iznimno ponosnim da sam sa pjesmom In the disco ostvario jedan od četiri najbolja rezultata ikada kada su predstavnici iz naše zemlje u pitanju. Izuzetno sam ponosan na činjenicu da je In the diso proglašen za jedan od najvećih dance hitova na Eurosongu. Jučer su me zvali i na jednom od oficijelnih Eurosong evenata svirao je In the disco, na to ne trebam biti ponosan samo ja, nego svi Bosanci i Hercegovci. Ponosan sam i na nastup 2016. kada smo bez ikakve podrške sa morem problema uspjeli da dostojno predstavljamo našu zemlju.

Gubi li Eurosong na značaju?

Ja se ne bih složio da gubi, iz godine u godinu postaje sve veći. Dobija sve više fanova i teritorijalno se širi. Ne smijemo zaboraviti da Eurosong svake godine prati između 180 do 200 miliona ljudi. Od naredne godine Eurosng dolazi i u SAD gdje će se 50 zemalja boriti za pobjedničku pjesmu što dovoljno govori o važnosti tog festivala. Sve te priče ogorčenih ljudi koji su nezadovoljni samim sobom koji negativnu energiju šire svuda i na svakoga treba zanemariti. Veliki je broj onih koji prate festival na televiziji ili čak odu i gledaju sve to uživo u dvorani.

Protekla godina bila je jako teška za sve nas, za muzičare pogotovo, kako si je proveo? Pratiš li situaciju u BiH?

Iza nas je jedna jako teška godina, godina koja je nemilosrdno odnijela toliko života i suosjećam se sa mnogima koji su izgubili svoje najmilije. Ja sam u pretklih godinu dana najviše bio kući, kao i većina, trudio sam se da radim na sebi i postanem neka bolja verzija sebe, a da li sam u tome uspio neka prosude oni koji me poznaju. Situaciju u BiH je jako teško kometarisati jer ja sam jako emotivan kada je u pitanju BiH i kada je u pitanju Sarajevo. Da nije dobro vidljivo je i iz daleka. Narod ima moć da promijeni sve što ne valje ali je upao u letargiju i zaista ne mislim da će se ubrzo probuditi.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više