Fresh Press portal
Početna » Blog » Romana će deset mjeseci biti smještena u centru s migrantima
Jet Set

Romana će deset mjeseci biti smještena u centru s migrantima

Romana

Pjevačica Romana Panić moći će da izađe iz zatvora već 3. avgusta, jer će tada odslužiti dvije trećine kazne od dva mjeseca, na koliko je osuđena 24. juna zato što je zajedno s partnerom Filipom Mrkajićem pljačkala bankomate u Brizbejnu.

Prema zakonima koji su na snazi u Australiji, zatvorenik koji je počinio lakše krivično djelo ima pravo da zatraži prevremeni otpust ukoliko ispunjava određene kriterijume, te u Romaninom slučaju već početkom slkedećeg meseca ona će steći uslov da se nađe na slobodi.

Kako su za “Kurir” objasnili izvori iz Brizbejna, a i na osnovu presude suda objavljene u tamošnjim medijima, Romana je osuđena na godinu dana zatvora, a Mrkajić na 18 mjeseci, s tim što je ona obavezna da u ćeliji provede 60 dana. Ostatak kazne će provesti na slobodi, ali je obavezna da se jednom sedmično prijavi u policijskoj stanici u Brizbejnu, gdje se u bazu podataka unosi činjenično stanje da osuđenik nije napustio teritoriju na kojoj je počinio krivično delo. Za to vrijeme, a prije kraja isteka pune kazne, Romana i njen partner Mrkajić moraju da vrate novac za koji je istragom utvrđeno da je ukraden s bankomata. U pitanju je suma nešto veća od 23.500 dolara, što je oko 14.000 evra.

Romani će biti dozvoljeno da boravi u smeštaju koji sama odabere, bilo da je u pitanju sopstveno rentiranje stana ili da bude kod nekog poznanika, rođaka, prijatelja, ali ne sme menjati adresu pre nego što o tome obavesti policiju.

Međutim, za sve osuđenike koji nemaju mogućnosti za sopstveni smještaj Australija ima migracione centre, gdje su smješteni ljudi koji čekaju deportaciju u matične države bilo da su počinili neko krivično delo ili su jednostavno uhvaćeni bez boravišne vize na njihovoj teritoriji.
Kako se navodi, u Romaninom slučaju, uzimajući u obzir da nema novčanih sredstava, vjerovatno će se odlučiti za drugu opciju, pa će do juna 2021. biti u ekstradicionom smeštaju u Brizbejnu (Brisbane Immigration Transit Accommodation), koji u tom gradu postoji od 2008. godine.

Povezani članci

Banjalučanka ide u zatvor – Pjevačica Romana Panić krala u Australiji pare preko bankomata

E.H

“Živim na selu, čuvam i muzem krave, koze i ovce i stide me se jer nemam kilo pudera, silikone, napumpana usta…”

E.H

ISPOVIJEST TRANSRODNE ROMANE: “Prekomanda u Bihać mi je promijenila život, mada sam oduvijek znala da sam žensko”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više