Fresh Press portal
Jet Set

Vajta se pohvalio: “Zaradio sam penziju od 326 maraka”

vajta

Vajta se pohvalio: “Zaradio sam penziju od 326 maraka”

Seid Memić Vajta se ubraja u plejadu pjevača okrenutih muzičkom izrazu koji je privlačio publiku prostora bivše države. Novi val pop roka tih 70-tih i 80-tih su ga učinili jednim od najpopularnijih estradnjaka tog doba. Pjevač, svirač, zabavljač a s druge strane najharizmatičniji lik muzičke scene.

Jednom rječju, pjevač koji se ne može zaboraviti. Po mnogo čemu se razlikuje od svih kolega. Od tada pa do sada njegov stajling, frizura, look uopšte, vedar duh je specifičan. Iskrenost i u pjesmi i u životu ga čine drugačijim i jedinstvenim. Njegov pjevački opus broji više od 200 snimljenih pjesama. Njegovi neprolazni hitovi sa kratkoročnim radom u grupama i solo karijeri.

Nedjeljni zabavnik

Seid Memić Vajta rođen je 1950. u Travniku. Kao dječarac sa 15 godina je morao raditi i privređivati novac za porodicu jer je rano ostao bez oca. Prvo je radio kod izvjesnog obrtnika nadomak Prijedora, potom položio krojački ispit i zaposlio se u travnički „Borac“. Volio muziku beskrajno, slušao aktuelne pjevače i grupe. Muzicirao u grupi „Extra 2000“, potom u „Veselim akordima“ sa kojima se pojavio na dobojskoj Gitarijadi 1967. godine. Odlazi trbuhom za kruhom u austrijski Insbruk gdje polaže zanat za livca i zapošljava se u tamošnjem gradskom Metalurškom kombinatu. Bavio se izradom hipi nakita jer je volio taj dizajn koji je tada bio aktuelan.

Nešto kasnije iz grupe „Veziri“ odlazi solista Josip Pejaković koji se odlučio za glumu, a Vajta dolazi na njegovo mjesto. Iz Sarajeva muzičari Vedo Hadžiavdić i Gabor Lenđel nude mu da dođe u Sarajevo i da radi u novoosnovanom bendu. U šeher dolazi ‘73. godine gdje preživljava najteže ali i najljepše dane svog života. Bio je gladan više nego sit, spavao u podrumskim prostorijama Doma mladih, kako on kaže, lijep život u siromaštvu sve dok ‘75. sa Teškom industrijom nije snimio singl sa pjesmama „U.F.O“ i „Karavan“. Preko noći postaju popularni. Došao je konačno bolji život za Vajtu, turneje, snimanje singlova, popularnost, odluči se ‘77. godine da osnuje grupu „Zmaj od Bosne“ sa kojom ide na Boom festival u Novi Sad sa numerom „Nepoznata pjesma“ koja se ujedno nalazi i na albumu „Boom 77“.  Na Šlageru sezone ‘78. godine počinje sa solo karijerom i to sa pjesmom „Samo jednom srce voli“. Nakon toga dolazi ‘79. „Zlatna ribica“ koja pravi preokret u njegovoj karijeri.

Prizvuk zabavne muzike Ranko Boban pravi na tekst Duška Trifunovića, on biva proglašen pjevačem godine, album „Vajta 2“ albumom godine 1980. godine. Drugačija muzička forma pop sa mekšim rokom i prizvukom narodne muzike. Nešto slično Boban pravi sa grupom „Metak“ za Vajtu u „Ponoćnom valceru“. On je sjajan zabavljač, pa je tako u dječijem serijalu emisija „Nedjeljni zabavnik“ koja je nagrađena glumio, pjevao, svirao, igrao i pravio šou. A nije falilo ni šou emisija za odrasle njegove poklonike, bilo je itekako glume pa i na filmu „Nečista krv“. Sa numerom „Lejla“ predstavlja na Evroviziji u Dablinu bivšu Jugoslaviju i osvaja 15. mjesto. No, pobjeđuje na Splitskom festivalu sa „Mornarevom pjesmom“. Nizalo se njegovo učešće na festivalima, njih više od 30. A nagrada gotovo isti toliki broj, i festivalskih, Mesama, Opatije, Oskara, međunarodna priznanja, zlatnih i platinastih ploča. Okitio se hitovima „Kad bulbuli pjevaju“, „Ne može to tako“, „Fotomodel“, „Život je maskenbal“, „Azra“, „Pičim, pičim, pičiću“, „Kolka je Jahorina planina“…

S početka rata odlazi u Hamburg gdje susreće sada već suprugu Vojku za koju kaže da mu je najveća podrška, oslonac i prijatelj kroz život. Mada Vajta lično nije sretan i zadovoljan današnjim stanjem u svojoj Bosni, ipak voli često doći na Bašbunar u svom Travniku, ali i na bašaršijski Sebilj i napiti se vode. Sa svojim starim kolegama i saradnicima sastajao se i 2008 sa „teškašima“, 2010 snimio „Sto posto Vajta“, sa ekipom „Strip art“ nove pjesme, ali ono što mu je u najdražoj uspomeni je nastup 2018. u Domu mladih sa još nekoliko rokera i zabavnjaka gdje su pokazali kako to rade pop-rok veterani. A za organizaciju su se zahvalili Ismeti Dervoz. Vajta je odustao od intenzivnog rada jer kaže ne vrijedi to u zemlji koja je treća po siromaštvu u svijetu.

Plaćao socijalno

Pošteno je plaćao socijalno i penziono 40 godina i zaradio svoju penziju od 326 maraka. Mada su neki pjevači dobili status i izborili se za svoju egzistenciju od države. Sada u manjim prostorima za sebe i svoje društvo zasvira i zapjeva jer sadašnja publika tu vrijednost ne prepoznaje niti cijeni, kaže čovjek koji je u istoriji muzičke scene Jugoslavije i Bosne doživio ogromnu popularnost.

Kapetan Vajta

Seid Memić je dobio nadimak Vajta po kapetanu Vajti iz filma „Doživljaj kapetana Vajata“ u kojem glumi Gari Cooper.

Mladići i starci

Po mišljenju Vajte na Balkanu su ljudi izrodi u svemu. Što se tiče muzike misle da samo mladići sviraju rok a u svijetu sa 81. godinom Čak Beri slavi rođendan i svira četverosatni koncert. Pa brojne grupe počevo od „Rolingstonsa“ pa sve do „Nazaretha“. A kada bi neko od naših starijih pjevača stao na scenu bio bi izložen ruglu.

Ni zlatna ribice ne pomaže

Prije je bilo bolje vrijeme i za odrastanje i za mladost. Bio si slobodniji, više para, manje mržnje, njegova generacija, kaže Vajta, je bila prekrasna. Ovo je sada ni zlatna ribica ne bi pomogla, ona koja je meni donijela popularnost i slavu a nažalost, narod je pristao na takav teferič.

Podrška Unicefu

Prihod od pjesme „Na te mislim“ koji je od Sarajeva do Banjaluke sa Davorom Mucićem i njegovim „Malim princom“ poklonio za nezbrinutu djecu Balkana, podržao je i UNICEF, rekao je Vajta za “Express“.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više